Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone

Pączki z serka homogenizowanego? Pączki z mascarpone? Czemu nie!Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają poświęcenia kilku godzin w kuchni, dlatego często łatwiejszym wyborem wydaje się kupno ich w cukierni. Jednak pyszną alternatywą są małe kuleczki pączkowe z mascarpone, które nie wymagają wyrastania. Warto wypróbować ten przepis, zwłaszcza przy okazji Tłustego Czwartku. Gdy cała porcja zniknie w mgnieniu oka, możesz szybko przygotować kolejną w zaledwie pół godziny!

pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone stanowią wyjątkową alternatywę dla tradycyjnych wersji. Dzięki tym składnikom pączki nabierają niezwykle puszystej konsystencji i delikatnego smaku, który doskonale komponuje się z różnorodnymi nadzieniami. Dodatek mascarpone nadaje im wyjątkową kremowość, a serek homogenizowany sprawia, że są one jeszcze bardziej lekkie i puszyste. To rewelacyjna propozycja dla tych, którzy pragną sięgnąć po coś nieco odmiennego od tradycyjnych wypieków, zachowując przy tym wyśmienity smak i konsystencję.

Pączki z mascarpone 

Składniki: 

· 250 g serka mascarpone Mlekpol

· 1,5 szklanki mąki pszennej

· 2 duże jajka

· 1 łyżka cukru pudru

· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

· szczypta soli

· 1 płaska łyżeczka wódki

· 1 łyżka cukru pudru

· 1 łyżka cukru

· 700 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

W misce umieszczamy serek mascarpone i jajka (ważne, by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie mieszamy – powinno być lekko klejące i bardzo gęste. W średnim garnku rozgrzewamy olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdzamy, czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej gotowy do rozpoczęcia smażenia. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładziemy na olej partiami. Pączki smażymy około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do zjedzenia.

Mini pączki z serka homogenizowanego 

Składniki: 

· 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)

· 2 jajka

· 220 g mąki pszennej

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· olej do głębokiego smażenia

· cukier puder do oprószenia pączków

· dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu

Przygotowanie: 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.

Sprawdź przepisy na pączki i faworki!

Podobało się? Podziel się

Jedna odpowiedź do “Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone”

  1. Mini pączki, jak i pączki z serka mascarpone według Twojej receptury muszą być pyszne. Chętnie bym skosztowała. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także