Mama

Test serków homogenizowanych – które najlepsze?

Serek homogenizowany może stanowić szybką alternatywę dla drugiego śniadania czy podwieczorku. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami czy gratisami, ale które serki są tak naprawdę odpowiednie, zwłaszcza dla dzieci?

test serków homogenizowanych

Swego czasu Jaś był istnym serkożercą, gdybym mu pozwoliła jadłby serki na śniadanie, obiad czy kolację. Początkowo twierdziłam, że to dobrze, nie chce jeść mleka, to niech je przynajmniej serki. Jednak, gdy któregoś dnia przeczytałam skład serka, który akurat jadł, złapałam się za głowę… to była istna tablica Mendelejewa!

Będąc w sklepie zaczęłam czytać etykiety popularnych serków homogenizowanych (w naszym przypadku tylko te o smaku waniliowym wchodziły w grę) i naprawdę trudno było znaleźć ten o dobrym (czytaj krótkim) składzie. Analizując różne serki, postanowiłam, ku przestrodze, pokazać skład wielu popularnych.

Od razu zaznaczam, że wpis w żaden sposób nie jest artykułem promocyjnym, sponsorowanym, opłacanym przez daną markę. Wpis ma na celu pokazanie, jak często za pomocą kolorowych opakowań, producenci robią nas w bambuko!

Test serków homogenizowanych

Na pierwszy rzut wezmę serek homogenizowany marki Fig And, zwany Świeżuchem.

Test serków homogenizowanych

Serek ma w składzie jedynie trzy składniki: ser twarogowy (z mleka), cukier i aromat waniliowy. Moim zdaniem jest trochę w nim za dużo cukru, bo po kilku łyżeczkach robi nam się bardzo słodko, ale biorąc pod uwagę, że jest wyprodukowany z sera twarogowego i nie zawiera żadnych dodatkowych substancji, można uznać jego skład jest naprawdę ok. Jaś Świeżucha jadał, ale nigdy nie zjadł go do ostatniej łyżeczki.

Serek waniliowy Bakuś

test serków homogenizowanych

 Kusi kolorowym napisem, reklamowany jest jako produkt przeznaczony dla dzieci. Jednak jeśli spojrzymy na etykietę, zaczniemy się zastanawiać czy, aby serek nie powinien znaleźć się w szkolnej pracowni chemicznej, jako preparat do chemicznych eksperymentów. Jak widać na powyższej etykiecie, w serku mamy do czynienia z twarożkiem odtłuszczonym z mleka pasteryzowanego, śmietanką i wsadem smakowym, składającym się z cukru, skrobi modyfikowanej kukurydzianej, regulatora kwasowości, barwników. Na końcu tej wyliczanki znajduje się żelatyna wieprzowa (SIC!). Malutkim plusem serka jest to, że nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego. Mimo, że producent na etykiecie pisze, że serek zawiera wapń oraz witaminy  D, b6 i B12, to uważam, że nie powinien być podawany dzieciom. Po co od małego wpychać w nich skrobię czy barwniki?

Jogurt typu greckiego Piątuś o smaku waniliowym

test serków homogenizowanych

W moim składzie ma mleko pasteryzowane, wsad waniliowy złożony z cukru, wody, błonnika cytrusowego, zagęszczonego soku z cytryny , mielonej laski wanilii. Dodatkowo posiada żywe kultury bakterii jogurtowych. Jego plusem niewątpliwie jest brak syropu glukozowo-fruktozowego oraz sztucznych aromatów i barwników. Jednak w tym jogurcie smak wanilii jest bardzo sztuczny. Po zjedzeniu łyżeczki pozostawało na języku wrażenie chemicznego składnika. Zdecydowanie z tej serii przypadł nam do gustu Piątuś z bananem.

Serek homogenizowany Danio

test serków homogenizowanych

Danio polecany na głoda. Tak reklamuje go producent, a co serek zawiera w swoim składzie? Między innymi wodę – po co, na co, dlaczego – to chyba wie tylko producent. Dodatkowo mamy skrobię modyfikowaną, syrop glukozowo-fruktozowy, żelatynę. Serek do najtańszych nie należy, a jego smak i zawartość pozostawia wiele do życzenia. Dziwne, że tak znanego producenta nie stać na cukier, zamiast syropu. Po przeczytaniu składu, nie wiem czy ten akurat serek powinien zaspokoić głód naszych dzieci.

Serek homogenizowany o smaku waniliowym Rolmlecz

Test serków homogenizowanych - które najlepsze? 1

Serek składa się z mleka, śmiatanki, cukru, białka mleka, aromatu i kultur bakterii mlekowych. Skład krótki, bez zbędnych ulepszaczy czy spulchniaczy. Lepszą wersją jest serek z pokruszoną laską wanilii, ale trudno go dostać. Ten serek to nasz numer jeden. Jaś bardzo lubi, a ja też często dodaję go do naleśników czy innych słodkich potraw.

Serek homogenizowany o smaku waniliowym MU

Test serków homogenizowanych - które najlepsze? 2

W składzie również znajdziemy mleko, śmietankę, wsad smakowy, a także nieszczęsny syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy, do tego woda, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające, m.in. guma ksantanowa, pektyna. Składem nie powstydziłyby się mieszanki chemika. Po otworzeniu opakowania uderza nas sztuczny zapach, a po spróbowaniu na języku wyczuwalna  jest sztuczność serka. Moim zdaniem zdecydowanie odpada.

Zanim sięgniemy po serek spójrzmy na etykietę. Wystrzegajmy się zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego, bo to cukry, które wchłaniają się błyskawicznie. Najlepiej wybierać te serki, które mają krótki skład, bez aromatów i zagęstników.

Który z serków homogenizowanych jecie/lubicie? Dajcie znać w komentarzu 🙂

Podobało się? Podziel się
error

Test serków homogenizowanych – które najlepsze?

Aleksandra Załęska admin czas czytania: 3 min
20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także