Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co wybrać proponujemy dwa przepis na pączki i faworki

Przepis na faworki – składniki
na ciasto:
- 50g Cukru pudru
- 340g mąki pszennej
- 4 duże żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 180g kwaśnej śmietany
na polewę:
- 100g Cukru do polew DIAMANT
- 10ml soku malinowego
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę – cukier do polew DIAMANT połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT.
Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą – składniki
na pączki:
- 250ml mleka
- 40g drożdży
- 150g Cukru białego
- 8 żółtek
- 30ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 80g masła miękkiego
- dżem do nadziewania
- olej do głębokiego smażenia
na polewę:
- 200g Cukru do polew
- 20ml wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.
Pączki w 5 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 serki homogenizowane (waniliowe)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 litr oleju
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy w misce – najlepiej za pomocą łyżki. Ciasto będzie bardzo tępe. Rozgrzewamy olej w wysokim garnku. Łyżką, zanurzoną wcześniej w rozgrzanym oleju, nakładamy porcje pączków i smażymy aż się zarumienią. Po wyjęciu układamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
Faworki, to smak mojego dzieciństwa. <3 Pamiętam, jak pomagałam tacie kroić i przekładać ciast. 🙂
A pączki… Kiedyś nie byłam fanką, teraz lubię. Ale bardziej mnie do kupnych niż domowych ciągnie. Jeśli będę coś szykować, to raczej faworki. 🙂
U nas faworki robiłyśmy we trzy – moja babcia, moja mama i ja 🙂 Każda miała swoje zadanie 🙂
U mnie zawsze tata. 😀
Jeśli miałabym do wyboru faworki lub paczki-zjadłabym Twoje faworki. Za pączkami niespecjalnie przepadam i prawdę mówiąc tradycyjnie zjadam jednwgo wlaśnie w Tlusty Czwartek. Z drugiej steony Lukier na Twoich paczkach jest taki piękny że zjadłabym ze dwa 🙂
Przyznam szczerze, że pączków też nie lubię, ale w tłusty czwartek zjadam przynajmniej jednego 🙂 A faworki to przepis jeszcze mojej babci 🙂
Jeśli miałabym do wyboru faworki lub paczki-zjadłabym Twoje faworki. Za pączkami niespecjalnie przepadam i prawdę mówiąc tradycyjnie zjadam jednwgo wlaśnie w Tlusty Czwartek. Z drugiej steony Lukier na Twoich paczkach jest taki piękny że zjadłabym ze dwa 🙂
Ja pączki i faworki jadłam tylko te, które smażyła moja babcia, inne mi nigdy nie smakowały, więc od lat już ogólnie nie jem takich smakołyków…
Mmm uwielbiam pączki ale mi niestety szkodzą 🙁
Takie domowe pączki to smaki dzieciństwa 🙂
Ale tutaj słodko!;-)Ja uwielbiam jeść pączki, faworki i wszelkie słodkości, ale nie lubię stać w kuchni i robić;-p Więc skorzystam z przepisu na pączki w 5 minut!;-)
Ale pysznie i słodko tu Ciebie. Żałuję, że w tym roku poszłam na łatwiznę i wybrałam kupne pączki i faworki.