Tłusty czwartek – przepisy na pączki i faworki!

Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co wybrać proponujemy dwa przepis na pączki i faworki 

Tłusty czwartek - przepisy na pączki i faworki! 3

Przepis na faworki – składniki

na ciasto:

  • 50g Cukru pudru
  • 340g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 180g kwaśnej śmietany


na polewę:

  • 100g Cukru do polew DIAMANT
  • 10ml soku malinowego

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę – cukier do polew DIAMANT połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT.

Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą – składniki

na pączki:

  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 150g Cukru białego
  • 8 żółtek
  • 30ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

na polewę:

  • 200g Cukru do polew
  • 20ml wody

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

Pączki w 5 minut 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 serki homogenizowane (waniliowe)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 litr oleju

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy w misce – najlepiej za pomocą łyżki. Ciasto będzie bardzo tępe. Rozgrzewamy olej w wysokim garnku. Łyżką, zanurzoną wcześniej w rozgrzanym oleju, nakładamy porcje pączków i smażymy aż się zarumienią.  Po wyjęciu układamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

Podobało się? Podziel się

11 odpowiedzi na “Tłusty czwartek – przepisy na pączki i faworki!”

  1. Faworki, to smak mojego dzieciństwa. <3 Pamiętam, jak pomagałam tacie kroić i przekładać ciast. 🙂
    A pączki… Kiedyś nie byłam fanką, teraz lubię. Ale bardziej mnie do kupnych niż domowych ciągnie. Jeśli będę coś szykować, to raczej faworki. 🙂

  2. Jeśli miałabym do wyboru faworki lub paczki-zjadłabym Twoje faworki. Za pączkami niespecjalnie przepadam i prawdę mówiąc tradycyjnie zjadam jednwgo wlaśnie w Tlusty Czwartek. Z drugiej steony Lukier na Twoich paczkach jest taki piękny że zjadłabym ze dwa 🙂

  3. Jeśli miałabym do wyboru faworki lub paczki-zjadłabym Twoje faworki. Za pączkami niespecjalnie przepadam i prawdę mówiąc tradycyjnie zjadam jednwgo wlaśnie w Tlusty Czwartek. Z drugiej steony Lukier na Twoich paczkach jest taki piękny że zjadłabym ze dwa 🙂

  4. Ja pączki i faworki jadłam tylko te, które smażyła moja babcia, inne mi nigdy nie smakowały, więc od lat już ogólnie nie jem takich smakołyków…

  5. Ale tutaj słodko!;-)Ja uwielbiam jeść pączki, faworki i wszelkie słodkości, ale nie lubię stać w kuchni i robić;-p Więc skorzystam z przepisu na pączki w 5 minut!;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także