Ciasteczka owsiane to u nas ostatnio hit nad hity. Znikają szybciej niż zdążę je upiec. Ale na szczęście robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Łapcie przepis i wskakujcie do kuchni z dzieckiem

Wspólne pieczenie to wspaniały pomysł na atrakcyjne spędzenie czasu razem z dzieckiem.
Kulinarna przygoda, tworzenie a potem zajadanie zdrowych przekąsek to przecież prawdziwa frajda dla każdego malucha.
Prosty przepis gwarantuje powodzenie misji i nie wygeneruje ogromnego bałaganu w kuchni, a wspaniały smak upieczonych wspólnie zdrowych łakoci to największa radość dla małych kucharzy i duma dla rodziców.
Poniższy przepis na ciasteczka owsiane ze śliwkami doskonale sprawdzi się podczas wspólnego kucharzenia z dziećmi. Przygotowanie ciastek jest proste, więc do wspólnego pieczenia śmiało można zaprosić nawet najmłodsze dzieci!
Przydzielenie im ważnych zadań, takich jak mieszanie, czy dosypywanie składników, układanie ciasteczek na blaszce, a potem wspólne oczekiwanie na gotowe ciasteczka i wielki finał, czyli jedzenie – to naprawdę doskonała zabawa i smakowita przygoda!
Ciasteczka owsiane – składniki:
– 2,5 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– ok. 4 łyżki miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– suszone śliwki
Ciasteczka owsiane – przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek. Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane śliwki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość do wieku dzieci.