Kto ma w domu wybrednego niejadka, ręka w górę! Mój syn ma tak zawężone smaki i to, co chce jeść, że czasem muszę nieźle się nakombinować, żeby wreszcie coś zjadł. Jednak jest jedno danie, które zawsze jest „strzałem w 10”, mogę je robić z zamkniętymi oczami i mieć pewność, że zostanie zjedzone! To mini pizze!

Żartobliwi nazywają pizzę „kołem ratunkowym” w porze lunchu, obiadu czy kolacji. Faktycznie, to smaczne „koło” może uratować niejedną sytuację. W szczególności, że jest to danie przyjemne w przygotowaniu. Mini pizze to nie tylko smaczna przekąska dla dorosłych, ale również doskonała dla małych smakoszy, którzy oprócz zajadania, mogą z łatwością własnoręcznie przygotować ten włoski przysmak.
Mini pizze z rukolą i pomidorkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 200 ml letniego mleka lub letniej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- kilka łyżek oliwy
- ser kremowy z Szynką Hochland w krążku
- pomidorki koktajlowe
- świeża rukola
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać mleko lub wodę oraz oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić (w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek) na 4-8 części, każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować serem kremowym z Szynką Hochland (trójkąt lub 1/2 trójkąta na każdy placek), obłożyć pomidorkami i piec około 4-5 minut na górnej szynie piekarnika rozgrzanego do 250 st. (grzanie góra-dół). Gotowe pizze udekorować świeżą rukolą i skropić oliwą.
Smacznego!