Znacie to powiedzenie – śniadanie zjedz jak król? Bez śniadania nie ruszam się z domu! I tego samego uczę syna. Co prawda w przedszkolu o 8:15 ma śniadanie, ale w weekendy celebrujemy wspólne jedzenie śniadania. Ostatnio natrafiłam na genialny przepis, który sprawił, że nasze poranne posiłki przestały być monotonne i nawet Jaś daje się namówić na pastę Shreka 🙂

Najczęściej na śniadania jemy kanapki – z żółtym serem, pasztetem, wędliną, białym serem, pastą jajeczną lub pieczarkową. Kanapki są wciąż popularne. Trudno się zresztą dziwić – są proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się więc na śniadanie. Jednak nawet z codziennej kanapki można wyczarować coś niezwykłego. U nas ostatnio króluje przepis na kanapkę z pastą z awokado, u nas zwana pastą Shreka 🙂
Kanapka wiosenna z pastą z awokado i sosem Tahini
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- kilka plasterków polędwicy
- chleb żytni na zakwasie
- pomidor
- rukola
- czerwona cebula
- masło
- cytryna
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki
Składniki na sos tahini:
- ¼ szklanki pasty Tahini
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Awokado ugniatamy w miseczce widelcem i skrapiamy delikatnie cytryną. Chleb kroimy na kromki i smarujemy przygotowaną pastą. Układamy na nich pomidora, rukolę, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polędwicę królewską light Konspol. Solimy i pieprzymy według uznania. Tak przygotowaną kanapkę możemy zjeść z dodatkiem sosu pomidorowego
lub sosem tahini. Sos pomidorowy jest wyjątkowo łatwy do
przygotowania, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek i
wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Sos tahini także nie
powinien sprawić nikomu trudności, a może zaskoczyć swoim
smakiem. W tym przypadku również mieszamy ze sobą wszystkie
składniki do uzyskania gładkiej masy, tak przygotowanym sosem
polewamy nasze kanapki.