Przepisy

Kanapka z pastą z awokado

Znacie to powiedzenie – śniadanie zjedz jak król? Bez śniadania nie ruszam się z domu! I tego samego uczę syna. Co prawda w przedszkolu o 8:15 ma śniadanie, ale w weekendy celebrujemy wspólne jedzenie śniadania. Ostatnio natrafiłam na genialny przepis, który sprawił, że nasze poranne posiłki przestały być monotonne i nawet Jaś daje się namówić na pastę Shreka 🙂

Najczęściej na śniadania jemy kanapki – z żółtym serem, pasztetem, wędliną, białym serem, pastą jajeczną lub pieczarkową. Kanapki są wciąż popularne. Trudno się zresztą dziwić – są proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się więc na śniadanie. Jednak nawet z codziennej kanapki można wyczarować coś niezwykłego. U nas ostatnio króluje przepis na kanapkę z pastą z awokado, u nas zwana pastą Shreka 🙂

Kanapka wiosenna z pastą z awokado i sosem Tahini

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado 
  • kilka plasterków polędwicy
  • chleb żytni na zakwasie 
  • pomidor 
  • rukola 
  • czerwona cebula 
  • masło 
  • cytryna 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka keczupu 
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku 
  • szczypta ostrej papryki 

Składniki na sos tahini:

  • ¼ szklanki pasty Tahini 
  • ½ szklanki wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • ½ szklanki jogurtu greckiego 
  • sól do smaku 

Przygotowanie:

Awokado ugniatamy w miseczce widelcem i skrapiamy delikatnie cytryną. Chleb kroimy na kromki i smarujemy przygotowaną pastą. Układamy na nich pomidora, rukolę, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polędwicę królewską light Konspol. Solimy i pieprzymy według uznania. Tak przygotowaną kanapkę możemy zjeść z dodatkiem sosu pomidorowego
lub sosem tahini. Sos pomidorowy jest wyjątkowo łatwy do
przygotowania, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek i
wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Sos tahini także nie
powinien sprawić nikomu trudności, a może zaskoczyć swoim
smakiem. W tym przypadku również mieszamy ze sobą wszystkie
składniki do uzyskania gładkiej masy, tak przygotowanym sosem
polewamy nasze kanapki.

Podobało się? Podziel się

Kanapka z pastą z awokado

Aleksandra Załęska admin czas czytania: 1 min
0
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także