Coś dla maluchów – mini hot-dogi!

Majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Na pewno będziemy chcieli spędzić go w rodzinnym gronie, na świeżym powietrzu. Jakie przekąski, które zjemy ze smakiem podczas wspólnych zabaw w ogrodzie, przygotować? Wbrew pozorom nie musimy poświęcać wiele czasu na ich przygotowanie. Przykład? Mini hot-dogi w amerykańsko – meksykańskim stylu! 

Coś dla maluchów - mini hot-dogi! 3

MINI HOT-DOGI Z GUACAMOLE I SALSĄ POMIDOROWĄ 

Składniki:

– awokado bardzo dojrzałe 2 sztuki
– cebula  1 sztuka
– czosnek  1 ząbek
– sok z cytryny2 łyżki
– sok z limonki  1 łyżka
– płatki chilli 1/4 łyżki
– świeża kolendra  1  mały pęczek
– sól i pieprz do smaku
– dojrzałe pomidory  300 g
– olej rzepakowy 2 łyżki
– bazylia świeża   ok. 20 listków
– parówki mini 12 sztuk
– bułki do mini hot-dogów Dan Cake 2 opakowania              

Wykonanie:

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, a następnie miąższ łyżką. ½ cebuli i czosnek obrać, pokroić w plastry. Kolendrę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować z awokado, płatkami chilli, sokiem z cytryny i solą. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju przez ok. 10 minut. Następnie zmiksować z pozostałą cebulą, posiekaną bazylią, sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Parówki podgrzać, umieścić w bułkach do mini hot-dogów Dan Cake, wypełnić salsą pomidorową i przygotowanym wcześniej guacamole.

Smacznego!
fot. Dan Cake

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także