Frytki – ulubione przez dzieci i dorosłych, serwowane jako
dodatek do mięsnych potraw czy obecne w każdym menu jako szybka
przekąska. Janek uwielbia frytki, ale zamiast tych z ziemniaków postawiliśmy na frytki w zdrowsze wersji

Frytki – smażone we frytkownicy, w głębokim oleju. Nie są zdrowe dla brzuszków naszych pociech. Dlatego warto przygotowywać je w piekarniku. Dzięki niemu zmniejszamy ilość tłuszczu i możemy znacznie zmniejszyć kaloryczność dania. Rezygnując ze smażenia frytek w głębokim tłuszczu na patelni lub we frytkownicy oszczędzimy sobie dolegliwości po spożyciu tłustej potrawy w dużych ilościach.
Jak przygotować zdrowe frytki?
Wystarczy kawałki ziemniaków delikatnie skropić oliwą lub olejem po rozłożeniu na blasze wyłożonej pergaminem, następnie piec do zarumienienia. Eksperymentować można także z kształtem ziemniaków – mogą to być słupki, talarki, ćwiartki. Ważne aby wszystkie kawałki miały podobną grubość, dzięki czemu upieką się równo. Ziemniaki warto posypać ziołami na przykład prowansalskimi. Dobrym rozwiązaniem jest też wykorzystanie oleju z dodatkiem czosnku lub papryki. Szczypta ziół i przypraw pomoże ponadto uniknąć nadmiernego używania soli nie rezygnując z bogactwa smaku i aromatu. Do smacznych i rumianych frytek nie zapomnijmy przygotować surówki ze świeżych warzyw.
Ale frytki można przygotowywać nie tylko z ziemniaków. Postawmy na kolorowe warzywa i ułóżmy je jak bukiet na brytfance –
pietruszka, seler, burak, batat czy dynia to warzywa, które po
upieczeniu będą nie tylko dobrze smakować, ale również wesprą nasze
zdrowie i witalności.
Do przygotowania zdrowych frytek będziesz potrzebować
– 300g warzyw korzeniowych – może być to jeden rodzaj warzywa, albo miks selera, marchewki i batatów (polecamy frytki z batatów są niesamowite:)
– łyżka oleju kokosowego lub oleju rzepakowego, ewentualnie oliwy z wytłoków [10g]
– przyprawy: do batata pasuje cynamon, do marchewki imbir lub czubryca, a seler dobrze łączy się ze słodką papryką albo z tymiankiem lub majerankiem.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub talarki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Pokrojone warzywa delikatnie mieszamy z łyżką oleju kokosowego (równie dobrze możesz ułożyć warzywa na pergaminie i skropić je oliwą). Dodajemy przyprawy według upodobań. Frytki pieczemy około 30-40 minut, aż się zarumienią.
Frytki możemy podać ze zdrową wersją dipu
- opakowanie twarogowego serka koziego ok. 100 gram;
- małą garść dowolnych kiełków – mogą być jednego rodzaju albo mieszane;
- mały kawałek (ok. 4 cm) zielonego ogórka.
Kiełki poszatkuj bardzo drobno, ogórka zetrzyj na tarce, a następnie całość wymieszaj z kozim serkiem.
Uwielbiam frytki z batatów, mogłabym je jeść codziennie! 🙂
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com : )
Frytki z batatów to nasze ulubione 🙂
szczerze mówiąc nie próbowałam, ale chętnie bym spróbowała 🙂
Polecam, zupełnie inny smak 🙂
Robiłam już wielokrotnie i szczerze polecam! Są przepyszne! 🙂
Zgadzam się 🙂
Super inspiracje! 🙂 W sam raz na spotkanie ze znajomymi 🙂
Dokładnie tak 🙂
Do tej pory próbowałam zrobic tylko takie z batatów 🙂
Z pietruszki i selera polecam – pyszota 🙂
Nie jestem fanką frytek. Jednak gdybym miała wybierać, postawiłabym na ich zdrowszą wersję. 🙂
Zdrowsza wersja smakuje wybornie 🙂
Ciekawe, co by powiedziała o nich dietetyczka, z którą współpracuje mój gabinet 🙂
Dietetycy polecają tego typu frytki 🙂
To już chyba wiem co zrobie jutro na obiad. 😉 moja Amelka uwielbia frytki, ciekawe jak przyjmie ich zdrowszą wersję. 😉
Mój syn też uwielbia frytki, ale odkąd pierwszy raz zrobiłam zdrowszą wersję, wybiera te z batatów 🙂
Nie jadłam nigdy frytek z batatów, ale frytki uwielbia, więc na pewno zostałabym fanką! 😀
Frytki z batatów są pyszne 🙂
Bardzo chodzą za mną frytki z batatów albo marchewki, ale jeszcze nie miałam okazji ich wypróbować. Chyba w końcu się skuszę 🙂
Polecam, są naprawdę pyszne 🙂
My wolimy te smażone na tłuszczu, ale córka zawsze przygotowuje dla siebie w piekarniku, z ziemniaków, marchewki czy selera. 🙂
Od czasu do czasu te na tłuszczu też możnma zjeść 🙂
Uwielbiam tak podawane frytki i warzywa. Są doskonałym pomysłem na przekąskę, czy nawet cały talerz rozmaitości, gdy pojawią się goście 🙂
Dokładnie – frytki z warzyw zawsze zaskakują gości 🙂
Jak tylko wrócimy z wojaży to i dla siebie zrobimy. Po jedzeniu wietnamskim prawie każdego dnia będzie to miła odmiana 🙂
Tak kusząco się prezentują, że mam ochotę przyrządzić rodzice te smakowitosci 🙂
Jak frytki to tylko z piekarnika ! Świetny post, narobiłaś mi ochoty do tego stopnia że już obieram ziemniaki ��.
Pozdrawiam!
Smacznego 🙂
Ostatnio mam słabość do frytek z batatów. Do tego sos z tahini i poezja 🙂
Frytki z batatów. Nie przyszło nam do głowy, aby w ten sposób wykorzytać bataty. Dzięki za inspirację i przepis:)
Polecam 🙂 Frytki z batatów mają niepowtarzalny smak 🙂
To prawda – frytki z piekarnika są zdrowsze! I smakują o niebo lepiej. Ja obtaczam je w ziołach 🙂
Zioła do frytek podkreślają ich smak 🙂
Takich frytek co prawda nigdy nie jadłam, ale nie jestem przekonana czy by mi podpasowały…
wszystko wygląda super! szczególnie ten dip mnie intryguje 🙂
Ja frytki jem tylko w takiej zdrowej wersji. Z batatów uwielbiam 🙂
Pyszne i zdrowe te frytki – bardzo mi się podobają 🙂 Nie polecam jednak używania oliwy z wytłoków oliwnych – to niskiej jakości tłuszcz, uzyskiwany przez rafinację odpadków po tłoczeniu oliwy. To mit, że oliwa extra vergine nie nadaje się do pieczenia czy smażenia – ja właśnie ją używam w swojej kuchni, a tę z wytłoków omijam szerokim łukiem 😉
często robię takie frytki i baaardzo je lubimy! 🙂
Te z batatów mnie nie urzekły, ale chętnie popróbuję z innymi warzywami
O Super pomysł! Mamy już dzięki Tobie pomysł na kolację;)
Bardzo często robię tego typu frytki 😀
Uwielbiam frytki z warzyw korzennych! Marchewka, pietruszka, seler. Pyszne są też z buraka! 😀 Zdrowa alternatywa zwykłych pyr 😀