Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto marchewkowe


Przepis na ciasto marchewkowe 3

Ciasto marchewkowe:

Składniki

  • 5 jajek
  • 250 g masła 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)

Przygotowanie:

Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.

Podobało się? Podziel się

25 odpowiedzi na “Przepis na ciasto marchewkowe”

  1. Ja mam szybszy przepis, bo jak robiłam w ten sposób trzy razy, zawsze miałam zakalec 😅 ale bardzo lubię ciasto marchewkowe! A co to za krem? 😃

  2. Ale to chyba nie zdjęcie do ciasta z przepisu? Bo to jest przekladane kremikiem jakimś 🙂 no i te marchewki obłędne. Muszę się skusić. Do tej pory dyniowe robiłam. Marchewkowe jeszcze nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także