Przepisy

Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto marchewkowe


Przepis na ciasto marchewkowe 1

Ciasto marchewkowe:

Składniki

  • 5 jajek
  • 250 g masła 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)

Przygotowanie:

Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.

Podobało się? Podziel się
error

Przepis na ciasto marchewkowe

Aleksandra Załęska admin czas czytania: 1 min
25
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także