Gofry, jeden z ulubionych deserów zarówno dzieci, jak i dorosłych, zazwyczaj kupujemy już gotowe, w restauracji czy budce nad morzem. Ale te pyszne, aromatyczne słodkości możemy z łatwością przyrządzić sami w domu. Aby wyszły idealne – jednocześnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, do ich przygotowania warto zastosować dobry, sprawdzony przepis

Designed by Valeria_Aksakova / Freepik
Przepis na idealne gofry
Składniki na ciasto:
- 375g mleka
- 70g oleju
- 250g mąki
- 25g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 50-100g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 łyżki kakao
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki do podania:
- bita śmietana
- dowolne owoce
- Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto, poza białkami, zmiksować. Białka ubić na sztywno i dokładnie połączyć z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części, jedną wymieszać z posiekaną czekoladą, a drugą z kakao. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i nakładać porcje ciasta. Smażyć ok. 3 minut. Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną i owocami, polane syropem trzcinowym.
Troche inny przepis niż mój, spróbuje ciekawe jak wyjdą 🙂
Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂
W te zimne jesienne poranki ciepłe gofry to super propozycja
O tak 🙂 Gofry na jesienne dni są jak znalazł 🙂
Gofry uwielbiam!
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, bo moje gofry ostatnio mi nie wychodzą. 🙂