Domowe sposoby na wzmacnianie odporności

Zapobiegawczo, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia – babcine sposoby nie mają sobie równych. Na jesienne spadki odporności polecam syropy domowej roboty. Sprawdź 3 propozycje

Domowe sposoby na odporność

Układ immunologiczny to tarcza naszego organizmu. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie wnikania drobnoustrojów i walka z nimi jeśli już się to przydarzy. Istnieje wiele produktów, które mogą zwiększać siłę naszej odporności. Jesienią warto zaopatrzyć się w skuteczny zestaw ratunkowy, który ochroni przed przeziębieniem lub w razie czego szybko postawi na nogi. Poznaj domowe sposoby na odporność!

Domowe sposoby na odporność – jakie składniki warto mieć w apteczce?

Wiele ziół i przypraw zawiera związki bioaktywne wykazujące działanie antybiotyczne. Wyśmienite działanie rozgrzewające ma cynamon, imbir i ostre przyprawy np.: chili, pieprz cayenne. Szczególnie warto w tym okresie sięgać po oregano, tymianek (w formie suszonej i olejku) i szałwię (w formie suszonej lub naparu – doskonałego na bolące gardło). Zioła i przyprawy mają również bardzo silne działanie antyoksydacyjne – wspierają działanie układu odpornościowego.

Miód i produkty pszczele (propolis, pierzga i pyłek pszczeli) również doskonale radzą sobie ze wspomaganiem naszej odporności. Pamiętaj, by nie podgrzewać dań i napojów, do których je dodajesz, bo dobroczynne substancje ulegną zniszczeniu.

Rutyna jest popularnym składnikiem bioaktywnym wykorzystywanym w środkach farmakologicznych wspomagających odporność. Występuje w bardzo dużych ilościach w kaszy gryczanej oraz błonkach owoców cytrusowych.

Maliny mają właściwości napotne i rozgrzewają do szpiku kości. Należy zalać świeże lub mrożone maliny gorącą wodą, dodać imbir i wygrzewać się pod kocem z kubkiem w dłoni.

Sama witamina C skraca czas trwania choroby i zmniejsza częstotliwość występowania przeziębień, dlatego warto nie zapominać o dużej ilości warzyw i owoców w codziennej diecie. Istną bombą będzie w tym okresie sok z dzikiej róży, aronii, czarnego bzu czy czarnej porzeczki. Na świeżo najwięcej witaminy C i innych przeciwutleniaczy znajdziesz w czerwonych i czarnych owocach, cytrusach, czerwonej papryce i roślinach zielonolistnych. Na talerzu również może być kolorowo. Cytrusy są bardzo cennym źródłem witaminy C – choć nie wygrywają ilością, jemy ich bardzo dużo, więc jednocześnie dostarczamy sobie mnogość tej ochronnej witaminy.

Witamina D aktywuje układ odpornościowy, przez co łatwiej rozpocząć organizmowi walkę z chorobą. Warto częściej jeść ryby morskie, które są jej doskonałym źródłem. Trudno nam będzie jednak dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D w sezonie jesienno – zimowym, gdyż przede wszystkim produkuje się ona w naszym organizmie za pomocą syntezy skórnej indukowanej promieniami słonecznymi. W okresie od października do marca gdy na niebie jest przewaga chmur, należy wprowadzić jej dodatkową suplementację w kapsułkach lub w tranie – koniecznie z wątroby dorsza.

Te produkty warto wykorzystywać regularnie i mieć je w domowej apteczce.

  • cytryny i inne cytrusy, maliny, czarna porzeczka, dzika róża, czarny bez (w postaci świeżej, mrożonej lub soku 100%),
  • miód i produkty pszczele
  • imbir (najlepiej świeży) i inne przyprawy i zioła: cynamon, tymianek, szałwia, oregano i chili
  • czosnek i cebulę,
  • pęczek świeżej pietruszki i czerwoną paprykę,
  • pestki dyni i orzechy włoskie,
  • cynk w postaci tabletek do ssania
  • tran, witaminę D w kapsułkach,
  • śledzie,
  • probiotyki w formie kapsułek, fermentowane produkty mleczne i kiszonki.

Domowe sposoby na odporność – domowe syropy na przeziębienie

Domowy syrop z pigwy

  • 1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych
  • 1 szklanka cukru

Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

Syrop z cytryną i miodem

  • 1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana
  • Kilka łyżeczek miodu
  • Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru

Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwie doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Imbir jednak nie jest zalecany dla najmłodszych, więc jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać je dziecku, skonsultuj się z lekarzem.

Domowy syrop z cebuli

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • Opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny

Obierz i posiekaj cebulę, zasyp ją cukrem. Na jedną dobę lub dwie zostaw pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Surowa cebula jest ciężkostrawna, więc warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku, lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.

Jakie nawyki należy wprowadzić aby wzmocnić odporność?

1)      Herbatę wzbogacać o imbir i cytrynę.

2)      Cytrusy powinny stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców.

3)      Do porannej owsianki warto dorzucić pestki dyni i suszoną aronię.

4)      Przynajmniej dwa razy w tygodniu należy spożywać tłustą rybę morską.

5)      Warto rozważyć codzienne spożywanie tranu lub oleju lnianego.

6)      Należy częściej wybierać kaszę gryczaną jako dodatek do obiadu.

Tylko regularne dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych ma szansę wzmocnić odporność. Warto pamiętać o tym szczególnie teraz gdy organizm jest wystawiony na ciężki okres jesienny.

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także