Wielkanocny mazurek mojej babci to ciasto, na które czekałam. Babki, mazurki, serniki, makowce i torty – to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! Podrzucam Wam przepis na wyśmienity mleczny mazurek z owocami – jestem pewna, że zachwyci niejedno podniebienie 😉

Wielkanocny mazurek
Składniki:
- 125g kostki do pieczenia Kasia
- 250g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko (M)
- 125g kostki do pieczenia Kasia
- 0,25 szklanki mleka
- 0,25 szklanki cukru
- 120g mleka w proszku
- 100g serka śmietankowego
- 1 mango
- 2 kiwi
- 4 truskawki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną kostkę do pieczenia Kasia i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.
2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.
4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając dolewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem.
5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.
6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Nie lubię mazurka, ale myślę czym go godnie zastąpić. Jakieś podpowiedzi?
Sprawia niesamowite wrażenie pod względem wizualnym, a na pewno też świetnie smakuje!
Na takie ciasto zawsze chętnie się skuszę.
Ciekawy mazurek i jaki kolorowy i owocowy:)
Mazurek wygląda baaaaardzo zachęcająco, ale ponieważ jesteśmy całą rodziną na keto, to z chęcią go przerobie na nasze potrzeby 😍 Mniam!
Mazurek zawsze świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.