Świąteczny mazurek – przepis

Wielkanocny mazurek mojej babci to ciasto, na które czekałam. Babki, mazurki, serniki, makowce i torty – to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! Podrzucam Wam przepis na wyśmienity mleczny mazurek z owocami – jestem pewna, że zachwyci niejedno podniebienie 😉

Wielkanocny mazurek

Wielkanocny mazurek

Składniki:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 250g mąki pszennej 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1 jajko (M) 
  • 125g kostki do pieczenia Kasia 
  • 0,25 szklanki mleka 
  • 0,25 szklanki cukru 
  • 120g mleka w proszku 
  • 100g serka śmietankowego 
  • 1 mango 
  • 2 kiwi 
  • 4 truskawki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną kostkę do pieczenia Kasia i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.

2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.

3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.

4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając dolewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem.

5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.

6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.

Podobało się? Podziel się

6 odpowiedzi na “Świąteczny mazurek – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także