By niejadek zjadł obiadek

Obiad dla niejadka to nie lada wyzwanie. Przyznam szczerze, że kiedy planuję rodzinne obiady, za każdym razem zastanawiam się czy aby na pewno Jankowi posmakuje i nie będzie wybrzydzania. Ostatnio u nas hitem obiadowym jest kurczak. Jak go przygotować, by każdego dziecko zjadło go ze smakiem?

obiad dla niejadka

Janek jest bardzo wybredny jeśli chodzi o jedzenie. Nie dość, że je mało, to ma tylko kilka potraw, które lubi i je ze smakiem. Już dawno przestałam gotować obiad dla całej rodziny – zazwyczaj z mężem jemy co innego i Janek je co innego. Mojego niejadka trudno przekonać do nowych smaków. Jak się na coś uprze to będzie to jadł do znudzenia.

Do pewnego czasu Janek nie jadł w ogóle mięsa, w jego menu znajdowały się przede wszystkim zupy, naleśniki i kluski. Próby przemycenia mięsa w zupach, kończyły się niezjedzonym obiadem. Dopiero kiedy zaczął więcej trenować, zaczął rozszerzać swoje menu i mięso. Na chwilę obecną ma 3 potrawy z kurczaka, które wcina, aż miło.

Kurczak w diecie dziecka

Kurczak jest źródłem nie tylko cennych witamin, ale i składników mineralnych. Włączając ten rodzaj drobiu do diety dzieci, wzbogacamy ją w cynk — składnik ważny dla odporności maluchów, potas i magnez, a także dobrze przyswajalne żelazo, którego niedobór objawiać się może osłabieniem i szybkim męczeniem się.

Wiele osób twierdzi, że mięso z kurczaka jest niezdrowe dla dzieci, ze względu na dużą zawartość antybiotyków w mięsie. Dlatego ważne jest, aby rodzice, którzy włączają drób do jadłospisu swoich dzieci, zwracali szczególną uwagę na jego jakość oraz pochodzenie i wybierali produkty od wiarygodnych producentów. Od kilku lat na rynku dostępny jest Kurczak Zagrodowy ze znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”. Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach. Ma dostęp do dużej zagrody, co zapewnia mu możliwość swobodnego poruszania się na świeżym powietrzu. Co więcej, Zagrodowy rośnie o połowę dłużej niż zwykłe kurczęta. Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Kurczakowi Zagrodowemu nie podaje się żadnych antybiotyków, co sprawia, że jego mięso jest produktem w 100 procentach naturalnym!

Obiad dla niejadka – przepisy

Poniżej kilka przepisów na dania, które będą smakowały niejadkowi, ale również mogą stanowić podstawę obiadu dla całej rodziny.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka;
  • 350 ml passaty pomidorowej;
  • 125 ml bulionu;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub magi);
  • 1 łyżeczka oregano suszonego;
  • 1 łyżka masła;
  • olej do smażenia;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy przetarty przez praskę 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę masła oraz suszone oregano. Całość zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa mielonego.
2. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy bułkę tartą, jajko, sos sojowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
3. Na rozgrzanym oleju obsmażamy pulpety z każdej strony. Gdy mięso się zarumieni, na patelnię wrzucamy czosnek przetarty przez praskę, wlewamy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 6 minut.
4. Do dania dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy ok. 10 minut.
5. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz cukrem do smaku. Potrawę podajemy z makaronem. Możemy posypać ją również tartym serem.

Nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki oliwy extra lub roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  2. Płatki pokruszyć lub przez chwilę miksować w melakserze lub rozdrabniaczu.
  3. W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i skropić oliwą lub roztopionym masłem (za pomocą pojemnika z wąską końcówką lub posmarować pędzelkiem). Piec przez 15 minut.

Kurczak z soli

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 1 kg soli
  • ulubione przyprawy: papryka, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz.
  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.
  • Na blachę wysypać kilogram soli i położyć na niej kurczaka.
  • Piec ok. 1,5 godziny, w połowie pieczenia kurczaka obrócić.

To najprostszy sposób na zrobienie kurczaka, wystarczy dodać surówkę, ziemniaki i gotowe. Taki kurczak wyśmienicie smakuje również bez dodatków. jest soczysty, a skórka chrupiąca. Właśnie tą skórkę najbardziej lubi Janek. Jak mówi to takie chipsy z kurczaka.

A co jedzą Wasze dzieci?

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także