Nie masz pomysłu na świąteczne wypieki? Przygotuj ciastka z żurawiną!

Ciasteczka czekoladowe z żurawiną to moje ostatnie odkrycie. Ciastka smakują nieziemsko! Choć nie lubię czekoladowych wypieków, te ciastka bardzo przypadły mi do gustu. Na przepis trafiłam przypadkiem, szukając pomysłu na niedzielny deser. Ciasteczka czekoladowe z żurawiną zrobię również na święta

ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Lubię grudzień. To czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty!

Zapach przedświątecznych wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek – są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Zaproś dziecko do kuchni i razem wykrawajcie ciastka, to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu! A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?  

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki:

  • 160 g Mąki Puszystej Tortowej
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 60 g kakao DecoMorreno
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • 1/3 szklanki świeżej żurawiny

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
  3. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
  4. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
  5. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
  6. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 10 minut.
  7. Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.
Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także