Nie samym dzieckiem żyje matka – nie oszukujmy się, czasem i my potrzebujemy chwili relaksu. A żeby ten relaks umilić, jesienią sięgam po nalewki – zwłaszcza te które przygotowałam latem z dostępnym owoców. Dzielę się z Wami przepisami na domowe nalewki

Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie czasochłonne – ponieważ alkohol musi swoje odstać, aby wyciągnąć jak najwięcej aromatu z dodatków.
Domowe nalewki – przepisy
Nalewka cytrusowo-korzenna
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 4 mandarynki
- 2 limonki
- 1 cytryny
- kawałek imbiru (5 cm)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 cukier cynamonowy
- 500 g cukru
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml przegotowanej wystudzonej wody
Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy. Po umyciu, kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.
Nalewka malinowa (idealna na jesienne rozgrzanie)
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Maliny
wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem, dodajemy spirytus i
wódkę. Zakręcamy słój i odstawiamy na 6 tygodni co jakiś czas
potrząsając. Po tym czasie przecedzamy przez gazę i wlewamy do butelek.
Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy przez gazę ponownie,
rozlewamy do butelek i możemy się delektować pyszną naleweczką, jednak
im dłużej stoi w butelce tym jest lepsza.
Nalewka gruszkowa (moja ulubiona 🙂
Składniki:
- 2 kg dojrzałych gruszek
- 0,5 kg cukru
- 1 cukier cynamonowy
- 4 goździki
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Na początku dokładniemy myjemy gruszki, a następnie obieramy je i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie. Aby trunek był bardziej klarowny,po tym czasie można go przefiltować.