Domowe nalewki – przepisy

Nie samym dzieckiem żyje matka – nie oszukujmy się, czasem i my potrzebujemy chwili relaksu. A żeby ten relaks umilić, jesienią sięgam po nalewki – zwłaszcza te które przygotowałam latem z dostępnym owoców. Dzielę się z Wami przepisami na domowe nalewki

Domowe nalewki - przepisy 3

Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie czasochłonne – ponieważ alkohol musi swoje odstać, aby wyciągnąć jak najwięcej aromatu z dodatków.

Domowe nalewki – przepisy

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 2 limonki
  • 1 cytryny
  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 cukier cynamonowy
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml przegotowanej wystudzonej wody

Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy. Po umyciu, kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.

Nalewka malinowa (idealna na jesienne rozgrzanie)

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki 

Maliny
wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem, dodajemy spirytus i
wódkę. Zakręcamy słój i odstawiamy na 6 tygodni co jakiś czas
potrząsając. Po tym czasie przecedzamy przez gazę i wlewamy do butelek.
Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy przez gazę ponownie,
rozlewamy do butelek i możemy się delektować pyszną naleweczką, jednak
im dłużej stoi w butelce tym jest lepsza. 

Nalewka gruszkowa (moja ulubiona 🙂

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych gruszek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cukier cynamonowy
  • 4 goździki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki

Na początku dokładniemy myjemy gruszki, a następnie obieramy je i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie. Aby trunek był bardziej klarowny,po tym czasie można go przefiltować.

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także