Bakaliowe ciasteczka owsiane dla małych i dużych łasuchów

Cukiernik ze mnie marny. Rzadko piekę ciasta czy ciasteczka. Jednak przepis na bakaliowe ciasteczka jest tak prosty i szybki, że nie mam już wymówki „brakuje mi czasu na przygotowanie domowych ciasteczek”. Odkąd znalazłam ten przepis robię te ciasteczka non stop. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można je zrobić wspólnie z dzieckiem

Bakaliowe ciasteczka owsiane dla małych i dużych łasuchów 3

Janek bardzo lubi przebywać ze mną w kuchni. Lubi mi pomagać, kiedy coś przygotowuje. Dlatego zawsze staram się mu przydzielić jakieś zadanie – to doskonała zabawa i pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem.

Bakaliowe ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżki miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  •  posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, doda wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.

 Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka

Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także