Cukiernik ze mnie marny. Rzadko piekę ciasta czy ciasteczka. Jednak przepis na bakaliowe ciasteczka jest tak prosty i szybki, że nie mam już wymówki „brakuje mi czasu na przygotowanie domowych ciasteczek”. Odkąd znalazłam ten przepis robię te ciasteczka non stop. Najlepsze w tym przepisie jest to, że można je zrobić wspólnie z dzieckiem

Janek bardzo lubi przebywać ze mną w kuchni. Lubi mi pomagać, kiedy coś przygotowuje. Dlatego zawsze staram się mu przydzielić jakieś zadanie – to doskonała zabawa i pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem.
Bakaliowe ciasteczka owsiane
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- ok. 4 łyżki miodu
- 100 g masła klarowanego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, doda wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.