Chłodnik mogłabym jeść na okrągło, po prostu uwielbiam. Do tej pory robiłam jego klasyczną wersję z mlekiem zsiadłym, kefirem, botwinką i inny dodatkami. Jednak kiedy wpadł mi w ręce ten przepis zakochałam się w nim – to była miłość od pierwszej łyżki 🙂

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 mln mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 75 g Pistacji prażonych
- Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- Pieprz do smaku
- Listki mięty
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.