Przepisy

Idealny na upały – chłodnik w nowym wydaniu!

Chłodnik mogłabym jeść na okrągło, po prostu uwielbiam. Do tej pory robiłam jego klasyczną wersję z mlekiem zsiadłym, kefirem, botwinką  i inny dodatkami. Jednak kiedy wpadł mi w ręce ten przepis zakochałam się w nim – to była miłość od pierwszej łyżki 🙂

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 200 mln mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 75 g Pistacji prażonych
  • Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • Pieprz do smaku
  •  Listki mięty

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.

Podobało się? Podziel się
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także