Nie ma nic bardziej przyjemnego niż unoszący się w domu zapach pieczonego chleba. A taki prosto wyjęty z pieca z masełkiem – po prostu bajka 🙂 Swego czasu piekłam swój chleb, ale ostatnio jakoś stawiałam na ten kupny. Ostatnio mój małżonek przypomniał mi o domowym chlebie, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, z którego piekę chleb

Domowy chleb z ziarnami
Składniki:
- 250 g twarogu
- 4 jajka
- 270 g Migdałów płatki Siesta
- 110 g siemienia lnianego
- 160 g Słonecznika Siesta + garść do posypania chleba
- 110 g Pestek dyni Siesta
- 1 czubata łyżka Tymianku
- 1 czubata łyżeczka Kminku
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mieloneg
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Zmiel migdały. Umieść je w misce i wymieszaj z siemieniem lnianym, pestkami słonecznika i dyni. Dodaj tymianek, kminek, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Do przygotowanych składników dodaj twaróg i jaja. Połącz całość za pomocą miksera lub ręcznie.
Podłużną formę o długości 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę chlebową, posyp ziarnami słonecznika i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w 180oC. Pokrój po ostudzeniu.
Smacznego!
Jak widzicie nie ma nic prostszego niż zrobienie Domowego chleba z
ziarnami. Chleb jest niezwykle pachnący i zdrowy.
Można przechowywać go nawet tydzień.