Przepisy

Domowy chleb

Nie ma nic bardziej przyjemnego niż unoszący się w domu zapach pieczonego chleba. A taki prosto wyjęty z pieca z masełkiem – po prostu bajka 🙂 Swego czasu piekłam swój chleb, ale ostatnio jakoś stawiałam na ten kupny. Ostatnio mój małżonek przypomniał mi o domowym chlebie, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, z którego piekę chleb

 

Domowy chleb z ziarnami

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 4 jajka 
  • 270 g Migdałów płatki Siesta 
  • 110 g siemienia lnianego 
  • 160 g Słonecznika Siesta + garść do posypania chleba 
  • 110 g Pestek dyni Siesta 
  • 1 czubata łyżka Tymianku
  • 1 czubata łyżeczka Kminku
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mieloneg
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Zmiel migdały. Umieść je w misce i wymieszaj z siemieniem lnianym, pestkami słonecznika i dyni. Dodaj tymianek, kminek, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

Do przygotowanych składników dodaj twaróg i jaja. Połącz całość za pomocą miksera lub ręcznie.

Podłużną formę o długości 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę chlebową, posyp ziarnami słonecznika i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w 180oC. Pokrój po ostudzeniu.

Smacznego!

Jak widzicie nie ma nic prostszego niż zrobienie Domowego chleba z
ziarnami. Chleb jest niezwykle pachnący i zdrowy.
Można przechowywać go nawet tydzień. 

Podobało się? Podziel się
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także