Orientalny wrap z tortilli

Naleciało nas dzisiaj na orientalną kuchnię 🙂 Postanowiliśmy przygotować orientalnego wrapa z tortilli! Jego głównym składnikiem jest hummus, czyli pasta z cieciorki z kremem sezamowym. To popularna przystawka kuchni Bliskiego Wschodu, która idealnie komponuje się z pszennym plackiem

 

wrap z torrtili

Wrap z tortilli z hummusem, cukinią i pomidorami

Składniki:

  • 5 łyżek hummusu marki Jasmeen
  • placki tortilli
  • 1 mała cukinia 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 pomidor 
  • garść roszponki 
  • garść sałaty 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i skrapiamy oliwą z oliwek. Gotową cukinię odkładamy na talerz. Następnie kroimy pomidora na plasterki i doprawiamy go solą. Placki tortilli smarujemy dokładnie hummusem i układamy na nich plasterki grillowanej cukinii, listki roszpunki, liść sałaty oraz pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i zawijamy. Przed samym podaniem kładziemy tortillę na rozgrzanej patelni i podsmażamy z obu stron. Gotowe wrapy zawijamy papierem śniadaniowym i wiążemy sznurkiem.
Smacznego!

Podobało się? Podziel się

16 odpowiedzi na “Orientalny wrap z tortilli”

  1. Uwielbiam takie połączenia, często mieszam w składzie. I przy okazji mała uwaga, zawsze uważałem. że humus musi być ba bazie cieciorki. Trochę zaczyna mnie denerwować nazywanie każdej pasty hummusem. Ciekawe, czy mam rację?

    1. Zgadzam się, że większość past ostatnio nazywa się humusami. Nawet mam książkę Pasty i humusy i tam jest dużo przepisów na humusy, nie tylko z cieciorki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także