Wigilijny kompot z suszu

Tego nie może u mnie zabraknąć w Wigilię. Kompot z suszu, bo o nim mowa, ułatwia trawienie, a do tego wybornie smakuje. Cały rok czekam na niego 🙂 Prezentuję przepis na kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu 3

Kompot z suszu


Składniki:

  • 200g suszonych Śliwek Kalifornijskich
  • 100g suszonych jabłek 
  • 100g suszonych moreli 
  • 100g rodzynek 
  • 100g suszonych fig 
  • 5-6 goździków 
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu 
  • 1-2 gwiazdki anyżu 
  • 2 litry wody 
  • miód – do smaku

Przygotowanie:

Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.

Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut – nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.

Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.

źródło: mat. prasowe

Podobało się? Podziel się

3 odpowiedzi na “Wigilijny kompot z suszu”

  1. Dziwnie to zabrzmi, ale nie znam smaku tego kompotu. U mnie w domu tradycyjnie jest ryba, wszystkie inne potrawy jak kutia czy kompot z suszu mnie ominęły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także