Tego nie może u mnie zabraknąć w Wigilię. Kompot z suszu, bo o nim mowa, ułatwia trawienie, a do tego wybornie smakuje. Cały rok czekam na niego 🙂 Prezentuję przepis na kompot z suszu

Kompot z suszu
Składniki:
- 200g suszonych Śliwek Kalifornijskich
- 100g suszonych jabłek
- 100g suszonych moreli
- 100g rodzynek
- 100g suszonych fig
- 5-6 goździków
- 1 pomarańcza
- 2 laski cynamonu
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 2 litry wody
- miód – do smaku
Przygotowanie:
Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut – nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.
Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.
źródło: mat. prasowe
Podobało się? Podziel się
Bardzo lubię 🙂
Ja też bardzo lubię 🙂
Dziwnie to zabrzmi, ale nie znam smaku tego kompotu. U mnie w domu tradycyjnie jest ryba, wszystkie inne potrawy jak kutia czy kompot z suszu mnie ominęły.