Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z wieloma pięknymi aromatami, które wypełniają mieszkanie i podkreślają wyjątkową atmosferę rodzinnych chwil. Zapach świeżej choinki, zupy grzybowej czy domowych wypieków co roku nadają Świętom magiczny charakter. Jednymi z najbardziej aromatycznych świątecznych słodkości są ciasteczka korzenne, pachnące cynamonem, imbirem i kardamonem, ze słodką nutą

Nie byłoby dla mnie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków 🙂 Odkąd pamiętam, najpierw z babcią, potem z mamą, a teraz z moim synem, robimy świąteczne ciasteczka korzenne i mamy przy tym wiele frajdy 🙂 Ciasteczka mają wiele zastosowań. Korzystając z foremek w świątecznych kształtach, możesz z ciasteczek przygotować ozdoby na choinkę, zawinąć je w celofan i wręczyć paczuszki wszystkim gościom lub przygotować oryginalny deser do aromatycznej kawy czy herbaty. Z korzennymi ciasteczkami Diamant chwile świątecznego relaksu będą naprawdę słodkie!
Ciasteczka korzenne
Składniki:
- Jajko
- 200 g cukru
- 2 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant
- 4 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (z przewagą cynamonu)
- 1 Łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g miękkiego masła
- 420 g mąki
- 1 białko, roztrzepane
Sposób przygotowania:
Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę, następnie zmiksować z syropem, przyprawami i sodą. Dodać pokrojone masło i mąkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-5mm, świątecznymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 180° C. Studzić na kratce, można przed podaniem polać lub maczać w Syropie Trzcinowym Diamant, smakują wtedy świetnie z gorącym mlekiem lub kakao.
Wersja pomarańczowa:
Aby upiec ciastka o pomarańczowym aromacie można do podstawowego przepisu dodać 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy. Lub zmienić przyprawy na łyżeczkę kardamonu i dodać 1-2 łyżki skórki pomarańczowej.
Uwielbiam takie ciasteczka korzenne! Już nie mogę się doczekać, aż zacznę je robić 😀
Ja też uwielbiam, zwłaszcza niepowtarzalny zapach 🙂
Mniam. Idealne ciasteczka na Święta i nie tylko. 😉
O tak 🙂
Muszą być pyszne! 🙂
Sa przepyszne 🙂
Takie ciasteczka nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami 😀
Dokładnie 🙂
nasze ulubione 🙂
Nasze też 🙂
Mmmm…wyglądają przepysznie na zdjęciach i na pewno tak smakują <3
Są pyszne – polecam 🙂
Lubię korzenny zapach 🙂
Zapisuję przepis 🙂
Mam nadzieję, że się przyda 🙂
Ja nie piekę pierników ani ciastek korzennych, bo ten aromat i smak mi się pasujr. Wiem, jestem jedyna w swoim rodzaju 😂 ale uwielbiam makowce, serniki i kruche ciasteczka najlepiej z marmoladą lub czekoladą 😃 ciekawy przepis, bo nie spotkałam się dotąd z tym, by njpeirw miksować jajka, a dopiero potem dodawać masło 😃 ja robię dokładnie na odwrót.
Ja pierniki jem tylko w święta 🙂 Poza nimi mi nie smakują 🙂
Ja w tym roku odpuściłam sobie pieczenie takich ciasteczek 🙂 Kupiłam w ikei gotowe serduszka i dekorowaliśmy z synkiem 🙂
Wspólne dekorowanie to super zabawa 🙂
o wersji pomarańczowej nawet nie pomyślałam – a musi być pyszna! 🙂
Oj tak 🙂
Może jeszcze zdążymy uzupełnić zapasy 😍