Uwielbiamy kruche ciasteczka! To doskonała przekąska, gdy dopadnie nas ochota na małe co nie co. To jedne z najprostszych domowych wypieków, od których warto zacząć kulinarną przygodę.

Kruche ciasteczka
Składniki:
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- ozdoby spożywcze np. lukier, owoce kandyzowane, dżem do przekładania, czekolada, cukier puder
dodatkowo: foremki do wykrawania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj ze schłodzoną margaryną, dodaj cukier, sól, śmietanę, żółtko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wytnij kształty. Ciastka ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut. Po wystygnięciu ciasteczka udekoruj według upodobania.
Podobało się? Podziel się
Nie wiedziałam, że takie to proste 😊
Bardzo proste 🙂
Apetyczne ciastka.
Lubimy pięć własne ciacha. My dziesiątki wykrawaczek 😊
Mnie właśnie wykrawczki gdzieś wcięło 🙂 Ale kieliszek do brandy dał radę 🙂
Apetyczne ciastka.
Lubimy pięć własne ciacha. My dziesiątki wykrawaczek 😊
Apetyczne ciastka.
Lubimy pięć własne ciacha. My dziesiątki wykrawaczek 😊
Idealnie wstrzeliłaś się z tematem – właśnie szukam idealnie kruchych ciastek 😀 Robię powoli plan działania na świąteczne wypieki 😉
Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂
Ojej wyglądają przepysznie <3
_____
Magda Ostrowska
A smakują jeszcze lepiej 🙂
Ale prosty przepis z którego chętnie skorzystam 🙂
A czy zamiast margaryny mogę użyć masła?