Przepisy

Domowa drożdżówka nie tylko dla ucznia

Jakiś czas temu drożdżówki znalazły się na cenzurowanym – bo za słodkie, za tłuste, za kaloryczne i w ogóle jakieś takie za… Nie przepadałam za drożdżówkami, dopóki nie trafiłam na ten przepis!

Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki z serem i śliwkami

Składniki:

  • 450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego (Ja skorzystałam z serka Mój Ulubiony)
  • 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • szczypta mielonego kardamonu 
  • 250 g mleka 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 80 g miękkiego masła 
  • 500 g mąki 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 żółtka ( białka zostawić do posmarowania)

Drożdżówki domowe – wykonanie

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach C.

Smacznego!

Podobało się? Podziel się

Domowa drożdżówka nie tylko dla ucznia

Aleksandra Załęska admin czas czytania: 1 min
5
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także