Uwielbiam lato! Zwłaszcza z tego powodu, że pod ręką są świeże owoce i warzywa! Warto dodawać je do ciast i deserów. U nas na podwieczorek (i nie tylko) rekordy popularności bije tarta z borówkami i białą czekoladą 🙂

Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
- mąka – 2 szklanki
- cukier puder – 2 łyżki
- żółtko – 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia – 1 opakowanie
- woda – 3 łyżki
- biała czekolada – 2 opakowania
- serek mascarpone – 1 opakowanie
- borówki amerykańskie – 300 gramów
- skórka z limonki – 1 sztuka
- cukier puder – 1 opakowanie
- liście świeżej mięty – 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę. Dodaj żółtka. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.
mmmmmmm…. cudo <3
Smacznego 🙂
Jako wielki łasuch nie oprę się takiej tarcie. 🙂
Bookendorfina
Smacznego 🙂
Taką tartę na pewno bym wsunęła migiem!
Ale zamiast Kasi – tylko masło.