Szynkowar – pyszna domowa wędlina

Domowa wędlina, wbrew pozorom, nie jest trudna do zrobienia. Za to jej smak jest niepowtarzalny i nie do podrobienia. Zaletą domowej wędliny jest również to, że wiemy, co do niej dodaliśmy. Mogą się nią zajadać, zarówno dzieci, jak i dorośli

domowa wędlina

Mój dziadek często robił domową wędlinę. Przed każdymi świętami przygotowywał odpowiednią zalewę, w której umieszczał mięso. Leżało ono w niej kilka dni, a potem przystępował do odpowiedniego gotowania, podgrzewania. To był cały złożony proces. Jednak smak tej dziadkowej wędliny, pamiętam do dziś.

Nie przepadam za wędliną sklepową. Owszem mam swoje ulubione miejsce, gdzie kupuję szynkę, ale nie może ona leżeć dłużej niż 2-3 dni. Dlatego chciałam odtworzyć to, co przygotowywał mój dziadek, ale niestety zabrakło mi cierpliwości. I właśnie wtedy natknęłam się na szynkowar BROWIN.

Domowa wędlina z szynkowaru

Przekonałam się o tym, że przygotowanie domowej szynki to nie lada wyzwanie. Sprawę bardzo ułatwia zakup szynkowaru.

Szynkowar to małe i praktyczne urządzenie umożliwiające przygotowanie (parzenie) domowej szynki. Czy warto wyposażyć się w takie urządzenie? Zdecydowanie tak, jeżeli smakujesz w dobrych wędlinach, przygotowywanych w tradycyjny sposób, bez konserwantów i innych substancji, potencjalnie szkodzących zdrowiu.

Zestaw BROWIN składa się z: garnka, koszyczka (w którym można np. gotować szparagi), pokrywki i szynkowaru. Szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej. Każdy element wykonany jest precyzyjnie, z wysokiej jakości materiałów. To zapewni trwałość urządzenia.

domowa wędlina

Budowa szynkowara nie jest skomplikowana. Składa się z :

  • pojemnika, do wnętrza którego wkładamy odpowiednio przygotowane mięso;
  • pokrywki ze sprężyną, wyposażoną w blokadę oraz specjalny otwór, przez który za pomocą termometru mierzy się temperaturę mięsa;
  • sprężyna, która umożliwia stały, równomierny nacisk na całą powierzchnię płyty dociskowej, do znajdującego się we wnętrzu mięsa.
  • termometr, za pomocą którego kontrolujemy temperaturę mięsa

Domowa wędlina – jak przygotować?

Zaczynając przygodę z przygotowywaniem domowej wędliny, musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim mięso znajdujące się w pojemniku poddawane jest procesowi parzenia, dlatego tak ważne jest, aby temperatura wody nie przekraczała 80-90 stopni Celsjusza. WAŻNE! Pod żadnym pozorem nie wolno dopuścić do wrzenia wody.

Przygotowując wędlinę z szynkowara BROWIN, pamiętajmy, aby zamarynować mięso minimum na 24 godziny przed planowanym parzeniem. Przyprawione mięso należy włożyć do specjalnego woreczka do szynkowara, który ułatwia włożenie i wyjęcie mięsa z szynkowaru. Mięso w urządzeniu można przygotowywać również bez woreczków.

Szynkowar BROWIN to wszechstronne urządzenie, które pomoże nam przygotować wiele pysznych wędlin, pasztetów i rolad w domowym zaciszu. Co można przygotować za pomocą szynkowara?

  • szynki wieprzowe,
  • szynki drobiowe (z kurczaka, indyka),
  • peklowane,
  • szynki konserwowe tzw. mielonki,
  • boczek i rolady mięsne,
  • schab, karkówkę, łopatkę, karczek,
  • kiełbasy,

Domowa wędlina – przepis na schab z szynkowara

Składniki:

  • 1 kg schabu/karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

Wszystkie przyprawy mieszamy w szklance, następnie wcieramy je dokładnie w mięso. Tak przyprawiony schab wkładamy do woreczka do szynkowaru, a całość do szynkowaru i zamykamy pokrywę. W takim stanie mięso powinniśmy zostawić na ok. 48 godzin. Po tym czasie możemy zacząć parzenie naszego schabu. Wkładamy szynkowar do garnka, zalewamy gorącą wodą do wysokości w jakiej znajduje się mięso w szynkowarze (ok. 3/4 wysokości). Woda powinna mieć ok. 90 stopni i staramy się utrzymać tą temperaturę nie doprowadzając do wrzenia. Po ok. 2 godzinach, gdy mięso osiągnie temperaturę ok. 80 stopni (co możemy sprawdzić specjalnym termometrem) wyjmujemy szynkowar z garnka. Po ostygnięciu wyjmujemy mięso z szynkowara i dajemy mu odpocząć najlepiej ok 24 godziny.

domowa wędlina

Więcej przepisów na wędliny z szynkowara znajdziecie TUTAJ

Domowa wędlina z szynkowaru, sprawia, że samemu decydujesz, jakie składniki dodajesz do mięsa. A ja zawsze chciałam mieć coś, co pozwoli mi na wyprodukowanie, w warunkach domowych, potraw nie zawierających substancji dla mnie i mojej rodziny niepożądanych. Szynkowar jest do tego idealny.

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także