Gofry kokosowe przepis – kto chce? Chcecie zachwycić rodzinę i znajomych goframi w nowej odsłonie? Chrupiącymi z wierzchu, a w środku delikatnie rozpływającymi się w ustach? Gofry kokosowe to deser, który zdobywa serca wielu osób, a zwłaszcza maluchów. Połączenie delikatnej chrupkości kokosowego ciasta z ulubionymi owocami i orzechami będzie stanowiło smakowite urozmaicenie w gofrowym menu

Tuż po świętach Bożego Narodzenia w jednym ze sklepów, w którym najlepiej chodzić w sobotę, bo parking itp., miała być wyprzedaż. A na niej wiadomo – taniej nie dostaniesz, więc leć głupi człowieku, bij się z innymi człowiekami. Ja, znana łowczyni okazji, postanowiłam, wstać skoro świt i udać się do sklepu, celem nabycia w atrakcyjnej cenie gofrownicy. Bo mój syn uwielbia gofry, a czego to mama dla dziecka nie zrobi 🙂
Jak postanowiłam tak zrobiłam. Co prawda przeraził mnie tłum, czekający pod sklepem, ale zakasałam rękawy, przygotowałam łokcie i punkt 7:00 stanęłam do walki o swoją gofrownicę! Na szczęście tego dnia w promocji były również baterie, więc miałam ułatwione zadanie w walce o gofrownice. Dobiegłam do koszyka, sięgnęłam po przed ostatnią i tym sposobem w naszym domu możemy cieszyć się pachnącymi goframi.
Od tej pory często eksperymentuję z przepisem na gofry, żeby znaleźć ten idealny, na takie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W końcu wpadł mi w oko przepis na gofry kokosowe, którym chcę się z Wami dziś podzielić.
Gofry kokosowe – składniki (6-10 porcji):
⁃ 200 ml wody
⁃ 200 ml maślanki naturalnej
⁃ ok. 3 łyżki mąki kokosowej (lub bardzo drobno zmielonych wiórków kokosowych)
⁃ 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
⁃ 2 jajka
⁃ 1 łyżka cukru trzcinowego
⁃ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
⁃ nasiona z przeciętej laski wanilii (ocpjonalnie)
⁃ 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
⁃ 4 łyżki wiórków kokosowych
⁃ szczypta soli
Dodatki:
⁃ ulubione owoce
⁃ jogurt naturalny
⁃ miód
⁃ syrop klonowy
⁃ orzechy
⁃ bakalie
⁃ masło orzechowe (doskonale komponuje się z bananem)
Gofry kokosowe przepis
1. Wodę i maślankę przelewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, sól, sodę, olej oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dosypujemy przesianą mąkę kokosową oraz pszenną. Całość ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż ciasto uzyska konsystencję średnio gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, stopniowo dolewamy wodę Mama i ja. W odwrotnym przypadku dosypujemy mąkę kokosową, kontrolując przy tym gęstość ciasta.
3. Ciasto wylewamy na powierzchnię gofrownicy i pieczemy ok. 2 minuty.
4. Gofry najlepiej podawać ciepłe, udekorowane ulubionymi dodatkami. Aby utrzymać temperaturę gofrów, można po upieczeniu włożyć je do piekarnika nagrzanego do 100°C. Dzięki temu wszyscy domownicy dostaną ciepłe gofry, które dodatkowo zyskają nieco na chrupkości.