Przepisy

Domowa pizza z neapolitańskim spodem

Lubicie pizzę? Na pewno, nie znam osoby, która jej nie lubi. Zamiast kupować pizzę w knajpie, proponuję zrobić własną w domu. Poproś dziecko o pomoc w jej przygotowaniu i ciesz się smaczną pizzą z dowolnymi dodatkami

Domowa pizza z neapolitańskim spodem 1

Designed by Freepik

Podstawą każdej pizzy jest ciasto – odpowiedniej grubości i z właściwych składników. Włoska pizza jest cienka, z dobrze wypieczonymi brzegami i ciemniejszymi miejscami, przypalonymi od pieca opalanego drewnem. Poniżej przepis na typowy, neapolitański spód do pizzy oraz przykładowe dodatki.

Pizza – przespis na ciasto

Składniki (na ok. 5 małych pizz):

  • ½ l wody
  • 25 g soli 
  • 2-3 g drożdży 
  • 900 g mąki typu 00

Przygotowanie:

W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny.

Pizza hawajska

Składniki:

  • Koncentrat pomidorowy
  • Bazylia 
  • Ananas w kostce
  • Kukurydza w puszce 
  • Szynka 
  • Tarta mozzarella 
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę, plasterki szynki, kukurydzę i ananasa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto – kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.

Podobało się? Podziel się
Domowa pizza z neapolitańskim spodem 2

Domowa pizza z neapolitańskim spodem

Aleksandra Załęska admin czas czytania: 1 min
38
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także