Tiramisu – prosty i szybki przepis

Lubicie tiramisu? Ja nie przepadam, ale wczoraj postanowiłam zrobić na deser po obiedzie. Okazuje się, że własnoręcznie przyrządzone tiramisu jest pyszne 🙂 Dlatego dzielę się z Wami przepisem!

przepis na lekkie tiramisu

Przepis na lekkie tiramisu z twarożku

Składniki:

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego (ja użyłam Mój Ulubiony)
  • 4 żółtka 
  • 100 g cukru, drobnego 
  • 100 g biszkoptów 'lady fingers’ 
  • ok 150 ml mocnego naparu kawy 
  • 50 ml likieru Amaretto 
  • kakao do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty kogel-mogel. Dodawać stopniowo Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony dalej ucierając, masę schłodzić. Biszkopty maczać w kawie wymieszanej z likierem, układać w pucharkach lub większym naczyniu. Biszkopty przekładać masą, aby ostatnią warstwą była masa twarogowa. Schłodzić deser w lodówce, przed podaniem posypać kakao.

Smacznego !

Podobało się? Podziel się

28 odpowiedzi na “Tiramisu – prosty i szybki przepis”

  1. O Matyldo! Myślałam, że po wczorajszym czwartkowym pączkowym szaleństwie nic słodkiego nie jest w stanie mnie poruszyć… ale tiramisu jest cudne! Dzięki za przepis 🙂 pozdrawiam! Magda sasanki.wordpress.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także