Lubicie tiramisu? Ja nie przepadam, ale wczoraj postanowiłam zrobić na deser po obiedzie. Okazuje się, że własnoręcznie przyrządzone tiramisu jest pyszne 🙂 Dlatego dzielę się z Wami przepisem!
Przepis na lekkie tiramisu z twarożku
Składniki:
- 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego (ja użyłam Mój Ulubiony)
- 4 żółtka
- 100 g cukru, drobnego
- 100 g biszkoptów ‘lady fingers’
- ok 150 ml mocnego naparu kawy
- 50 ml likieru Amaretto
- kakao do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty kogel-mogel. Dodawać stopniowo Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony dalej ucierając, masę schłodzić. Biszkopty maczać w kawie wymieszanej z likierem, układać w pucharkach lub większym naczyniu. Biszkopty przekładać masą, aby ostatnią warstwą była masa twarogowa. Schłodzić deser w lodówce, przed podaniem posypać kakao.
Smacznego !