Przepisy

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią 1

Placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Składniki na ok 7 szt.

  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
  • 1 jajko
  • 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
  • 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem (może być kaszka kukurydziana)
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • Szczypta majeranku 
  • Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia

Przygotowanie

Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 – 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

Porada: Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

Podobało się? Podziel się
error

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Aleksandra Załęska admin czas czytania: 1 min
12
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także