Kawka, książka, wygodny fotel – oj marzy mi się tak spędzony dzień. Dobra kawa potrafi pobudzić do życia i uprzyjemnić każdą chwilę. Odpowiednio przyrządzona kawa to rozkosz dla podniebienia i chwila niezapomnianego relaksu. Jak przygotować odpowiednią kawę?

Kiedyś nie byłam amatorem kawy. Piłam ją jedynie dla towarzystwa w pracy. Jednak zmieniłam zdanie, kiedy poznałam zasady parzenia kawy. Kilka punktów, o których nie powinno się zapominać, sprawia, że zaparzona w domu kawa smakuje niczym kawa, którą przyrządziłby nam prawdziwy barista. I nie martwcie się, nie potrzebne jest szkolenie baristyczne, aby w domowym zaciszu cieszyć się wyrafinowanym smakiem kawy.
Dobra kawa w domu a sposób parzenia
Chcąc przyrządzić prawdziwą włoską kawę w domu, zadbajmy o jakość wody, która ma znaczny wpływ na smak czarnego napoju. Również sposób parzenia ma wpływ na smak kawy.
Kawa po turecku
Wiele osób uważa, że jest to kawa, którą po prostu zalewa się wrzątkiem w szklance. Nic bardziej mylnego. Parzenie kawy po turecku wymaga cierpliwości.
Drobno zmieloną wcześniej kawę ziarnistą zmieszaną z cukrem wsypuje się do specjalnego naczynia – często nazywanego „tygielkiem”, a następnie zalewa się zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewa nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować zdejmujemy go z ognia i czekamy aż nieco ostygnie, a następnie znowu go podgrzewamy (proces podgrzewania i stygnięcia należy powtórzyć trzy razy).
Kawa z ekspresu przelewowego
Główna zasada działa ekspresu przelewowego polega na tym, że woda automatycznie przelewa się przez filtr ze zmieloną kawą tworząc gotowy napój do picia. W takich ekspresach najczęściej montuje się specjalny podgrzewacz, który dba o utrzymanie temperatury kawy. Należy jednak pamiętać, by zbyt długo nie trzymać kawy w wysokiej temperaturze, gdyż z czasem traci ona swoje walory smakowe i aromat.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego
Do automatu powinniśmy wlewać wodę mineralną, co uchroni urządzenie przed zbyt szybkim osadzaniem się kamienia. Na jedną filiżankę przypada od 7 do 8 gramów kawy.
Wsypując do kolby zmieloną kawę, pamiętajmy by nią potrząsnąć, a następnie przycisnąć temperem, co sprawi, że proszek równomiernie się rozprowadzi. Kawy nie należy parzyć dłużej niż 25 sekund. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko, powinniśmy ją drobniej zmielić .
Kawa z czajniczka moka
Dolną część czajniczka wypełniamy zimną wodą, nad nią znajduje się sitko ze zmieloną kawą, a nad sitkiem pojemnik na gotową już kawę.
Zalany wodą i zasypany kawą czajniczek stawiamy na palnik – gotująca się woda w dolnym zbiorniczku pod wpływem wytwarzanego ciśnienia przechodzi przez kawę i w górnym zbiorniku wylewa się gotowy napar.
Dobra kawa w domu z idealną mleczną pianką
Aby przyrządzić kawę z mlekiem, należy najpierw go spienić. Jeśli w naszej kuchni brakuje automatycznego ekspresu z dyszką, możemy posłużyć się spieniaczem, nazywanym także minimikserem lub dzbanka z pokrywką, w którym zamontowano spieniacz. Aby skorzystać z tej metody, mleko powinno być rozgrzane do 60°C. Jeśli zdecydujemy się na ekspres – musimy użyć zimnego mleka. Aby otrzymać idealna piankę, rodem z włoskich kafejek, należy posłużyć się mlekiem zawierającym 3% tłuszczu.
Dobra kawa w domu to kawa, która nie lubi wrzątku! Zbyt wysoka temperatura niszczy te najsmaczniejsze związki zawarte w kawie. Wrzątek powoduje dosłowne zaparzenie kawy, a to w efekcie daje gorycz i płaski, nierozwinięty smak. A tak dobra kawa nie powinna smakować. Generalnie, optymalna temperatura parzenia kawy to granice 88-94 st. C. Jest to najbezpieczniejszy przedział, w którym kawy są w stanie oddać nam to, co najlepsze.