Mama

Naturalnie na zdrowie! Domowe specyfiki

Dopadło was przeziębienie? Katar leje się z nosa, gardło boli, jakbyś połknęła tuzin gwoździ, a kaszel nie daje spokoju? Zanim wybierzesz się do apteki spróbuj naturalnych specyfików, które mama przygotujesz w domu!

domowe specyfiki na przeziębienie

Domowy sposób na ból gardła i kaszel – syrop z cebuli

Przygotowanie
syropu jest bardzo proste. Cebulę drobno kroimy bądź ścieramy na tarce,
po czym zalewamy miodem i odstawiamy na ok. 24 godziny. Aby wzmocnić
jego działanie, można także dodać czosnek. Trzeba pamiętać, że zarówno
cebula, jak i czosnek mają działanie przeciwwirusowe oraz
przeciwbakteryjne. Syrop wspomaga siły obronne organizmu do walki z
infekcją, zmniejsza uporczywość kaszlu oraz łagodzi ból gardła. Pić
należy łyżkę syropu 3–5 razy na dobę. Stosować u dzieci powyżej 2. roku życia.

Przepis na syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru

Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i
rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy
właściwości witaminy C.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie
pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej
sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym
i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie
wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i
chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać
do herbaty.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/grypa-i-przeziebienia/domowe-syropy-na-kaszel-przepisy-na-syropy-wlasnej-roboty_39763.html

Domowy specyfik na kaszel z miodu, cytryny i imbiru

Miód działa bakteriobójczo, imbir przeciwzapalnie i rozgrzewająco, a witamina C działa wzmacniająco na układ odpornościowy. 

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty. Stosować u dzieci powyżej 1. roku życia.

Domowy sposób na przeziębienie – sok z buraka

Problem z kaszlem, chrypką lub przeziębieniem? Syrop z buraka to idealne rozwiązanie. Działa wykrztuśnie i pomaga oczyścić drogi oddechowe.

Aby przygotować sok z buraka potrzebujesz większego buraka ćwikłowego i 4 łyżki cukru. Buraka obieramy, kroimy w drobną kostkę i zasypujemy 4 łyżkami cukru. Odstawiamy na cały dzień. następnie przecedzamy i odlewamy do osobnego naczynia.  W przypadku przeziębienia podawać 2 razy dziennie. Można stosować u dzieci powyżej 1. roku życia.

Domowy sposób na gorączkę – herbatka z lipy

Herbatka lub napar z lipy mają bardzo cenne właściwości. Często stosowane są w trakcie gorączki, ze względu na swoje właściwości napotne. Mogą również skutecznie złagodzić kaszel. Lipę zaparzymy jako gotową mieszankę w torebkach lub używając suszonych kwiatów lipy. Można dodać do naparu miody lub soku z malin. Stosować u dzieci powyżej 1. roku życia.

Przepis na syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru

Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i
rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy
właściwości witaminy C.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie
pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej
sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym
i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie
wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i
chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać
do herbaty.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/grypa-i-przeziebienia/domowe-syropy-na-kaszel-przepisy-na-syropy-wlasnej-roboty_39763.html

Przepis na syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru

Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i
rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy
właściwości witaminy C.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie
pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej
sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym
i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie
wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i
chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać
do herbaty.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/grypa-i-przeziebienia/domowe-syropy-na-kaszel-przepisy-na-syropy-wlasnej-roboty_39763.html

Podobało się? Podziel się
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także