Przepisy

Bułeczki z pastą ze śliwek – idealna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek

Jeśli zastanawiacie się co przygotować na drugie śniadanie lub podwieczorek dla waszych dzieci – podpowiadam zróbcie bułeczki z pastą ze śliwek. Mój syn, który nie tknie owoców, tymi bułeczkami wprost się zajada. Przygotowanie ich co prawda zajmuje 80 minut, ale ich smak i aromat wynagradza czas oczekiwania 🙂

 

bułeczki na podwieczorek

 Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dkg twarogu 
  • 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu) 
  • 3 łyżki płatków migdałów 
  • papier do pieczenia 
  • 1 jajo

Pasta ze śliwek:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki soku z pomarańczy 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków-ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka). Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.

Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.

Podobało się? Podziel się
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Sprawdź także