Upały potrafią dać się we znaki, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także móc delektować się smakiem? Woda z dodatkiem lodu to oczywiście podstawa, ale nie każdemu taka „bezsmakowa” wersja odpowiada. Istnieje kilka sposobów, aby uczynić letnie płyny smakowitymi i orzeźwiającymi. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na wakacyjne napoje!

Istnieje wiele sposobów na letnie orzeźwienie – od smakowych wód, przez lemoniady, kompoty, aż po mrożone kawy, które przemieniają „nijaką” wodę w coś wyjątkowego. Przed przystąpieniem do przygotowań, warto zrobić zapas kostek lodu, które zawsze warto mieć w zamrażarce. Dodanie lodu do napoju nie tylko maksymalnie go schładza, ale także sprawia, że wygląda on apetycznie. Najłatwiej przygotować lód, korzystając z praktycznych woreczków do lodu.
- Woreczki te są łatwe do napełnienia, a zabezpieczenie przed wyciekaniem wody chroni zamrażarkę przed zalaniem. Zajmują mało miejsca i zmieszczą się nawet w małych zamrażarkach, w przeciwieństwie do plastikowych foremek do lodu. Są także sterylne i bezpieczne, co jest szczególnie ważne podczas wyjazdów, kiedy nie wiemy, na jaką zamrażarkę trafimy na kempingu czy w agroturystyce – mówi Marta Krokowicz z marki Paclan.
Napoje na upały — poznaj przepisy
- Lemoniada cytrynowa
To klasyk, który lubią niemal wszyscy. Cytryna nadaje wyrazistości wodzie, mięta delikatnej ostrości, a kostki lodu podkręcają orzeźwienie. Przepis jest prosty: przygotuj litr wody w karafce, wyciśnij sok z 3 cytryn, rozpuść 2 łyżki miodu, dodaj gałązki mięty i kilka plastrów cytryny do dekoracji. Na koniec dodaj kostki lodu i energicznie wymieszaj całość.
- W kwestii ilości kostek lodu w napoju, wszystko zależy od naszych preferencji, ale zdecydowanie lepiej dodać kilka większych kostek niż multum małych. Właśnie z myślą o takich sytuacjach wprowadziliśmy do naszej oferty woreczki do lodu w rozmiarze XXL – dodaje Marta Krokowicz z marki Paclan.
- Woda smakowa z mrożonymi owocami
To propozycja dla tych, którzy chcą wykorzystać mrożone owoce zalegające w zamrażarce. Świetnym dodatkiem będą mrożone maliny, jeżyny czy borówki, choć można użyć różnych owoców. Wystarczy wrzucić je do wody, dodać kostki lodu i ozdobić szklankę listkiem mięty. Mrożone owoce podbijają efekt orzeźwienia. - Mrożona herbata
Idealna na upalne dni. Przygotuj dzbanek herbaty – może to być tradycyjna czarna lub earl grey dla bergamotowego aromatu. Wystudzoną herbatę połącz z łyżeczką cukru (lub więcej, w zależności od preferencji), dodaj plastry cytryny lub brzoskwini i wymieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu. - Tonic espresso
Alternatywa dla klasycznej mrożonej kawy z mlekiem, bardziej orzeźwiająca i mniej słodka. Przygotowanie: w szklance umieść 2 kostki lodu, zalej je tonikiem (ok. 200 ml), a na końcu powoli wlej podwójne espresso, tak aby tonic i kawa stworzyły oddzielne warstwy. Gotowe! - Orange espresso, czyli pomarańczowa kawa
Połączenie mocnej kawy z sokiem pomarańczowym. Przepis jest prosty: potrzebujesz podwójnego espresso, szklanki soku pomarańczowego i kostek lodu. Najpierw umieść kostki lodu na dnie wysokiej szklanki, wlej sok pomarańczowy, a na końcu powoli dolewaj espresso, aby uzyskać pomarańczowo-czarne warstwy.
Wypróbuj nasze przepisy i ciesz się smakiem orzeźwienia w letnie dni. Uprzedzamy, że niektóre z nich mogą stać się Twoimi ulubionymi na długo!