Pyszna kawa – jak ją przyrządzić w domowym zaciszu? Fani kawy wiedzą, że ma ona wiele obliczy. Jedni lubią mocne i pobudzające espresso, a drudzy spienione latte. Filiżanka ulubionego napoju, wypita rano lub popołudniu może skutecznie poprawić nam humor. Przepisów na pyszną kawę jest całe mnóstwo, ja zebrała dla Was moje ulubione, którymi chcę się z Wami podzielić!

Kto nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy? Moje pierwsze kroki rano kieruję zawsze do ekspresu, by nastawić kawę. Kiedy poranki są zabiegane piję szybką kawę z mlekiem, gdy mam trochę więcej czasu lubię poeksperymentować ze smakami. Kawę uwielbiamy za smak – czasem klasyczny, a gdy przyjdzie ochota, także wyjątkowy i oryginalny. Do kawy można dodać wiele dodatków, by uczynić jej smak niepowtarzalnym. Jednak warto wiedzieć, że smak kawy zależy również od jej jakości i rodzaju. Dlatego też dobry producent kawy oferuje kawy pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Kawa może występować w wielu ciekawych odsłonach.Chcąc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy, warto znaleźć swój ulubiony wariant. Poniżej przedstawiam Wam kilka przepisów, które być może zainspirują Was do przygotowania kawy w niezwykłej odsłonie.
Pyszna kawa – przepisy:
Kokosowa kawa
To idealna kawa na leniwe popołudnie z książką. Można ją przyrządzić w wariancie z syropem kokosowym, jak i syropem czekoladowym, waniliowym czy orzechowym.
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 60 ml wody
- 80 ml mleka UHT do spieniania 3,2%
- 20 ml śmietanki Łaciata 36% (schłodzona)
- 15 ml syropu kokosowego
- cukier (w zależności od preferencji)
- kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotowanie nie jest trudne, ważne by połączyć składniki w odpowiedniej kolejności. Zanim zaczniemy przygotowywać kawę, do szklanki wlewamy syrop kokosowy, a mleko podgrzewamy w rondelku. Następnie spieniamy mleko, za pomocą ubijaczki i przelewamy je do wysokiej szklanki. Łyżkę kawy rozpuszczamy w 60 ml wody. Do tego przepisu możemy użyć także espresso zaparzone w ekspresie czy kawiarce. Kawę wlewamy do szklanki z mlekiem, dodajemy cukier. Śmietankę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego, po czym dekorujemy kawę. Całość posypujemy startą kostką czekolady. Taka kawa z powodzeniem zastąpić słodki podwieczorek.
Kawa z kardamonem
Kardamon to korzenna przyprawa, którą wykorzystuje się do leczenia różnych dolegliwości. Jednak oprócz właściwości typowo leczniczych, kardamon jest przyprawą, która podkręca smak kawy i nadaje jej całkowicie nowy charakter. Jak zrobić kawę z kardamonem?
Składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy mielonej
- szczypta mielonego kardamonu
- 100 ml wody
- cukier trzcinowy do smaku
Przygotowanie:
Kawę należy wsypać do filiżanki i dodać kardamon. Następnie wszystko dobrze wymieszać. Zalać gorącą wodą i dosłodzić do smaku. Kawę z kardamonem można przygotować również wykorzystując do tego espresso z ekspresu.
Kawa z imbirem
Składniki:
- korzeń imbiru – 30 g
- kawa rozpuszczalna – 30 g
- śmietanka 30% – 120 ml
- mielony imbir – 1-2 szczypty
- kandyzowany imbir – 2 szt.
- likier kremowy z whisky – 80 ml
- cukier
Przygotowanie:
Kawa z imbirem rozgrzewa i jest idealnym pomysłem na zimowy wieczór. Cudownie rozgrzewa i koi nerwy po całym stresującym dniu.
Korzeń imbiru obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. Po zdjęciu z ognia, zostawiamy do wystudzenia. Następnie wodę z imbirem zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielony imbirem. Imbir kandyzowany siekamy. Kawę rozlewamy do filiżanek i dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną, którą posypujemy kandyzowanym imbirem.