Ciąża może być trudnym okresem, aby trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych. Pomiędzy nowymi zachciankami, radami krewnych i strumieniem „obowiązkowych” pokarmów, które większość kobiet w ciąży mówi, że muszą spożywać, może się to wydawać czasem niemożliwym zadaniem. Jeśli należysz do osób, dla których prawidłowe odżywianie się w czasie ciąży jest wyzwaniem, oto kilka pomocnych wskazówek od dietetyków.

Na wstępie chcemy podziękować portalowi Puppo.pl za wsparcie merytoryczne przy tworzeniu artykułu.
# Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu!
Podczas ciąży wiele kobiet doświadcza wzrostu pragnienia, zwłaszcza w drugiej połowie ciąży. Jest to częściowo spowodowane przez rosnący płód, a częściowo przez zmiany hormonalne w organizmie. PORADA: Jeśli zauważysz, że stale chce Ci się pić, może to być oznaką stanu przedrzucawkowego. Stan ten jest rzadki, ale może być niebezpieczny zarówno dla matki jak i dziecka. Jeśli doświadczasz objawów stanu przedrzucawkowego, takich jak ogromne zmęczenie i wysokie ciśnienie krwi, porozmawiaj z lekarzem tak szybko, jak to możliwe.
Oznaki odwodnienia to ciemnożółty mocz, bóle głowy, ogromne pragnienie, zawroty głowy i problemy z koncentracją. Podczas ciąży powinnaś pić dużo płynów, unikać słodkich napojów i kofeiny. Staraj się pić 6-8 szklanek wody dziennie. Możesz również rozważyć kupienie filtra do wody, aby oczyścić wodę z metali ciężkich i innych potencjalnie skutecznych substancji.
# Jedz pokarmy bogate w białko
Białko jest dobre dla Ciebie i Twojego dziecka, zwłaszcza w drugim trymestrze, kiedy Twój płód szybko rośnie. Kiedy jesteś w ciąży, zaleca się spożywanie około 71 gramów białka dziennie, czyli nieco więcej niż zalecana dzienna ilość dla kobiet nie będących w ciąży. Jeżeli szukasz pomysłów na posiłki w ciąży, to na blogu Puppo znajdziesz kilkadziesiąt potraw, które pomogą Ci utrzymać odpowiednią podaż białka – 50 pomysłów na śniadanie, obiad, kolację w ciąży.
# Nie zapomnij o żelazie
Żelazo to minerał, który jest kluczowy dla tworzenia czerwonych krwinek, które są niezbędne do transportu tlenu do płodu i reszty ciała. Kobiety w trakcie ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, a aż połowa z nich doświadcza niedoborów żelaza. Jest to szczególnie częste wśród wegetarianek i kobiet, które są bardzo młode lub bardzo stare. Niedobór żelaza może prowadzić do zwiększonego ryzyka przedwczesnego porodu.
Suplementowanie żelaza jest często zalecane kobietom, które mają problemy z zaspokojeniem swojego dziennego zapotrzebowania poprzez dietę. Jeśli doświadczasz objawów niedoboru żelaza, takich jak zmęczenie czy duszności, powinnaś rozważyć przyjmowanie suplementu z żelazem.
# Jedz produkty pełnoziarniste!
Produkty pełnoziarniste dostarczają Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik i witaminy z grupy B. Jest to szczególnie ważne podczas ciąży, ponieważ wzrost Twojego dziecka w dużej mierze zależy od składników odżywczych, które spożywasz. Do produktów pełnoziarnistych należą między innymi chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż i quinoa. Są one bogate w składniki odżywcze i są ważną częścią zdrowej diety. Powinieneś jeść około dwóch porcji produktów pełnoziarnistych każdego dnia.
# Uważaj na sól
Nadmierne spożycie soli podczas ciąży powoduje zwiększone ciśnienie krwi, co może zwiększyć ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego i innych komplikacji. Aby tego uniknąć, staraj się ograniczyć spożycie do sześciu gramów dziennie.
# Trzymaj się z dala od tłuszczów trans
Tłuszcze trans to niezdrowe tłuszcze, które można znaleźć w wypiekach, smażonych potrawach i niektórych margarynach. Większość ludzi wie, że tłuszcze trans są niezdrowe, ale wielu nie zdaje sobie sprawy, że są one szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży.
Wykazano, że tłuszcze trans negatywnie wpływają na wzrost płodu. Dodatkowo, tłuszcze trans zostały zwiększają ryzyko stanu przedrzucawkowego. Jeżeli czujesz potrzebę zjedzenie ciasta lub tortu, to zdecydowanie lepiej przygotować je w domu z samych zdrowych składników.