Dynia to jedno z najbardziej jesiennych warzyw. Kochamy ją w zaprawach i zupach, ale także w deserach, których z dyni można przyrządzić naprawdę sporo. Jeśli nie masz pomysłów na coś słodkiego z dynią, służymy pomocą.
Babeczki dyniowe – proste i smaczne
Babeczki dyniowe to niezwykle prosty deser, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek czy też wizytę znajomych. Zrobisz je bez większego problemu. Potrzebujesz jednak dobrej, słodkiej dyni (może to być dynia Hokkaido), a także kilku innych składników. Zacznij jednak od przygotowania musu dyniowego. Obierz i wydrąż dynię, która powinna ważyć po tym około pół kilograma, a następnie pokrój miąższ na kawałki. Gotuj go pod przykryciem, dodając niewielką ilość wody, około pół szklanki, aż dynia zmięknie. Zblenduj, by uzyskać gładką masę. Ten mus stanowi bazę dyniową Twoich babeczek. Podgrzewaj go razem z połową kostki masła i szklanką cukru. Cukier musi się rozpuścić. Zdejmij garnek z palnika i ostudź zawartość. W tym czasie przesiej 400 gramów mąki do miski i dodaj dwie łyżeczki sody oczyszczonej, a także trzy żółtka. Połącz całość z musem dyniowym. Białka w tym czasie ubij na sztywną pianę i również połącz ją z resztą ciasta. Teraz czas na pieczenie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez 25 minut. Podawaj najlepiej z polewą czekoladową lub lukrem.
Ciasto czekoladowe z dynią
Dynia i czekolada to dobry duet. Słodka dynia i wyrazista czekolada uzupełniają się, dzięki czemu deser jest idealny, a także bardzo wilgotny. Aby zrobić ten deser, także potrzebujesz musu z dyni, jednak mniejszej ilości. Wystarczy 250 gramów. Przesiej do dużej miski 300 gramów mąki pszennej, łyżeczkę sody i 50 gramów kakao. Dodaj odrobinę soli i wymieszaj. Do oddzielnej miski wlej 60 mililitrów oleju i pół szklanki jogurtu naturalnego, a także dwa jajka i 150 gramów cukru. Wymieszaj mikserem całość i dodaj mus dyniowy. Znów połącz składniki. Teraz dodaj do nich suche półprodukty i mieszaj. Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej czekoladowe, posiekaj tabliczkę czekolady i wrzuć ją do masy. Przełóż ciasto do foremki i piecz w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Taki deser to idealny pomysł na jesienną słotę.
Jeśli masz w domu dynię i nie wiesz, co z niej zrobić, te dwa przepisy powinny pomóc Ci w przygotowaniu idealnego jesiennego deseru. Więcej inspiracji znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.