Śniadanie to najistotniejszy posiłek dnia: nie tylko pomaga dobrze nastroić się na nadchodzący dzień pełen zajęć w szkole czy w pracy, ale również zapewnia energię do stawiania czoła codziennym wyzwaniom. Wśród popularnych dań śniadaniowych znajduje się owsianka i nie ma w tym nic dziwnego: oferuje pyszny smak, a jej przygotowanie jest stosunkowo proste. Wiele osób decyduje się na jej wzbogacanie różnego rodzaju składnikami, wśród których znajduje się masło orzechowe. Dziś kilka słów o tym, czy dodawanie go do owsianki się sprawdzi, a jeśli tak – to na jaki rodzaj masła postawić.

Masło orzechowe na śniadanie – czy to dobry pomysł?
Przygotowywane z różnego rodzaju orzechów pasty czy kremy, nazywane potocznie masłami, charakteryzują się dość wysoką kalorycznością, co sprawia, że nie są one zbyt dietetyczne. Jednocześnie, masła orzechowe na śniadanie są polecane także podczas odchudzania – dzieje się tak dlatego, że pomimo stosunkowo wysokiej zawartości kalorii, masło orzechowe zapewnia uczucie sytości na dłużej, a dodatkowo – zmniejsza chęć na spożywanie słodyczy. Dlatego też warto postawić na jedno czy dwa ulubione masła i dodawać je do pierwszego posiłku dnia.
Dlaczego warto dodawać masło orzechowe do owsianki?
Masła orzechowe do owsianki to świetna koncepcja z kilku powodów. Po pierwsze pozwala na podkręcenie smaku tego, bądź co bądź, dość prostego dania. Dodatkowo, wpływa korzystnie na ludzki organizm (gdyż każde masło charakteryzuje się szeregiem unikalnych właściwości prozdrowotnych), a także – o czym wspominaliśmy wcześniej – zapewnia uczucie sytości na dłużej i obniża chęć na spożywanie słodkości później.
Jakie masło pasuje do owsianki?
Do owsianki możesz dodać dowolnie przez Ciebie wybrane masło orzechowe. Wśród naszych typów znajdują się:
1. klasyczne masło z orzechów arachidowych – za tym typem masła zdecydowanie przemawia jego cena oraz dostępność. Zwróć jednak uwagę na to, by wybrać produkt bez dodatków, stworzony wyłącznie na bazie orzechów;
2. masło z orzechów nerkowca – charakteryzuje się zdecydowanie korzystniejszym w porównaniu z masłem z orzechów arachidowych bilansem kwasów omega-3 do omega-6, a przy tym wyróżnia się dużą zawartością żelaza. Oferuje słodki i delikatny smak;
3. masło z orzechów laskowych – ten rodzaj masła wyróżnia się nieco bardziej zdecydowanym smakiem w porównaniu z masłem z orzechów nerkowca. Jest przy tym korzystne dla układu krwionośnego, a także nerwowego. Podobnie jak poprzednie rodzaje masła orzechowego, również to wykonane z orzechów laskowych zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Szeroki wybór zdrowych i naturalnych maseł orzechowych znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Olejznatury