Długie, słoneczne dni, wysoka temperatura – jak tutaj nie skusić się na małą (albo nawet dużą) ucztę na świeżym powietrzu, prawda?

Grillowanie – skąd przyszła moda na ucztowanie pod chmurką?
Grillowanie stało się niezwykle popularne w latach 20-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Za głównego sprawcę tej mody można uznać ówczesny kryzys gospodarczy, który zmusił wielu ludzi do oszczędzania. Wspólne grillowanie (a raczej wtedy po prostu ucztowanie) idealnie wpisywało się w ten trend. Rodzina, znajomi, sąsiedzi po prostu składali się na jedzenie, a następnie zasiadali do wspólnego posiłku.
Wielką rewolucją było jednak skonstruowanie współczesnego grilla w latach 60-tych. Dzięki temu wynalazkowi moda na biesiadę pod chmurką ekspresowo rozpowszechniła się w wielu zakątkach świata. Do naszego kraju moda na grillowanie przyszła natomiast po transformacji ustrojowej, a Polacy zafascynowani zachodnim stylem życia przyjęli ten zwyczaj. Jak to wygląda dziś? Ciężko nie trafić na grill w ciepłe dni. Entuzjastów plenerowego ucztowania można spotkać w parkach, nad wodą czy działkowych ogródkach.
Przepyszne przepisy na lekkostrawne dania z grilla
Lubisz potrawy z grilla, ale często czujesz się po nich ciężko? Mamy zatem dla Ciebie świetną alternatywę! Poniżej znajdziesz listę lekkostrawnych, grillowych dań, po których będziesz czuł się lekko jak ptak! Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/szaszlyki-wegetarianskie-na-grilla-z-kukurydza-i-ketchupem – szaszłyki wegetariańskie z grilla z dodatkiem kukurydzy i ketchupu;
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowane-boczniaki – zdrowa przekąska, którą można przygotować w 15 minut, czyli grillowane boczniaki;
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowane-wege-steki-z-kalafiora-z-parmezanem – wegetariańskie steki z kalafiora, czyli idealny przepis dla wszystkich „bezmięsnych”;
- https://uwielbiam.pl/przepis/piers-kurczaka-z-sosem-tysiaca-wysp – drobiowa pierś z sosem tysiąca wysp.
Życzymy wszystkiego lekkostrawnego!