Lekkie dania z grilla

Długie, słoneczne dni, wysoka temperatura – jak tutaj nie skusić się na małą (albo nawet dużą) ucztę na świeżym powietrzu, prawda?

dania z grilla

Grillowanie – skąd przyszła moda na ucztowanie pod chmurką?

Grillowanie stało się niezwykle popularne w latach 20-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Za głównego sprawcę tej mody można uznać ówczesny kryzys gospodarczy, który zmusił wielu ludzi do oszczędzania. Wspólne grillowanie (a raczej wtedy po prostu ucztowanie) idealnie wpisywało się w ten trend. Rodzina, znajomi, sąsiedzi po prostu składali się na jedzenie, a następnie zasiadali do wspólnego posiłku.

Wielką rewolucją było jednak skonstruowanie współczesnego grilla w latach 60-tych. Dzięki temu wynalazkowi moda na biesiadę pod chmurką ekspresowo rozpowszechniła się w wielu zakątkach świata. Do naszego kraju moda na grillowanie przyszła natomiast po transformacji ustrojowej, a Polacy zafascynowani zachodnim stylem życia przyjęli ten zwyczaj. Jak to wygląda dziś? Ciężko nie trafić na grill w ciepłe dni. Entuzjastów plenerowego ucztowania można spotkać w parkach, nad wodą czy działkowych ogródkach.

Przepyszne przepisy na lekkostrawne dania z grilla

Lubisz potrawy z grilla, ale często czujesz się po nich ciężko? Mamy zatem dla Ciebie świetną alternatywę! Poniżej znajdziesz listę lekkostrawnych, grillowych dań, po których będziesz czuł się lekko jak ptak! Oto one:

Życzymy wszystkiego lekkostrawnego!

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także