Coraz więcej dietetyków poleca jedzenie indyka. Lista zalet jest długa – chude mięso, bogate w witaminy i wartości odżywcze. Również kucharze prześcigają się w przygotowaniu mięsa z indyka w różnych wariantach smakowych

Historia Indyka
Pierwotnie indyki zamieszkiwały Amerykę Północną. Tam zostały udomowione przez Azteków. Początkowo hodowano jest dla celów rytualnych, następnie stały się pożywieniem dla Indian. Gdy na przełomie XV/XVI wieku do brzegów Ameryki przybili Hiszpanie, zabrali na swoje statki samice i samce indyków. W ten sposób indyki trafiły do Europy.
Początkowo mięso z indyka było daniem bardzo wykwintnym, luksusowym. Z czasem zaczęło gościć także na stołach w biedniejszych domach.
W Polsce indyki pojawiły się około XVII wieku. W Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego, czyli w pierwszej polskiej książce kucharskiej, pojawia się indyk, jako produkt niezbędnych do prowadzenia porządnej pańskiej kuchni.
Obecnie indyk jest trzecim pod względem konsumpcji mięsem w Polsce.
Indyk – walory smakowe i odżywcze
Mięso z indyka polecane jest przy alergiach, a także dietach niskokalorycznych, ze względu na niską zawartość tłuszczu. Jest bogate w białko.
Pierś z indyka jest źródłem witaminy D, a także witaminę B6 i B12, cynk i potasu. Indyk to mięso małokaloryczne 200-gramowy kotlet z piersi indyka to zaledwie 160 kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu.
Mięso z indyka charakteryzuje się delikatnym smakiem i miękką teksturą. Może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Może być podawany w wersji pieczonej, grillowanej, gotowane, smażonej czy duszonej. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i marynatami, co pozwala na eksperymentowanie w kuchni. Jednym z popularnych dań z mięsa z indyka jest pieczony indyk z różnymi dodatkami, takimi jak warzywa korzeniowe i zioła. Można także przygotować pulpety z indyka, burgery lub dodać go do sałatek i makaronów.
Indyk w kuchniach świata
Ilość potraw, które można przyrządzić z indyka jest bardzo duża. Każda jego część to inny walor smakowy. W kuchni europejskiej indyka wykorzystuje się na wiele sposobów.
Stany Zjednoczone
Jednym z pierwszych skojarzeń dotyczących kuchni wykorzystującej indyka, jest kuchnia amerykańska. Trudno się dziwić. Święto Dziękczynienia to święto indyka. To właśnie w ten dzień na stole musi pojawić się pieczony indyk.
Na Dzień Dziękczynienia indyk jest pieczony w całości i nadziany mieszanką na bazie chleba. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, puree ze słodkich ziemniaków lub białych oraz sosem pieczeniowym – gravy. Jako dodatki pojawiają się także na stole kukurydza, brukselka, zielona fasolka, marchew i inne sezonowe warzywa, głównie korzenne, najczęściej pieczone.
Przepis na pieczonego indyka w stylu Święta Dziękczynienia
Składniki dla 4 osób:
-ok. 5-6 kilogramowy indyk
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz oraz ulubione zioła do mięsa
Składniki na nadzienie:
-2 kwaśne jabłka-migdały
-orzechy włoskie i laskowe
-suszona żurawina
-2 łyżki miodu -rodzynki
Przygotowanie nadzienia:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
2.Zaczynamy od migdałów, które zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie obieramy. Obrane migdały oraz orzechy układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
3.Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami nadzienia. Teraz dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie indyka:
1.Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
2.Następnego dnia zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Później osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Na zakończenie,zszywamy indyka bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do również polanej oliwą brytfanny.
3.Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy –każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą.
4.Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.
Hiszpania
Kuchnia hiszpańska jest kolorowa i bardzo charakterystyczna. W Hiszpanii wykorzystuje się ryb i owoców morza, a także duże ilości warzyw, owoców i wodorostów. Popularne są pomidory, cukinie, groszek i bakłażany. Nie brakuje też oliwek i daktyli. Kuchnia obfituje też w mięso. Popularnym mięsem jest indyk, który na stole pojawia się m.in. w wigilię.
Przepis na duszonego indyka w stylu śródziemnomorskim
Składniki dla 2 osób:
-2 podudzia indycze bez skóry
-2 łyżki ziół prowansalskich
-1 puszka pomidorów pelatti
-1 łyżka kaparów
-2 ząbki czosnku
-4 szalotki
-100 gram zielonych oliwek
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 cukinia
-1 czerwona papryka
Przygotowanie:
1.Mięso z indyka obficie nacieramy ziołami prowansalskimi i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2.W międzyczasie szykujemy pozostałe składniki. Cukinię kroimy w grubą kostkę, obrane szalotki kroimy na cztery części, paprykę w grube paski, czosnek w plastry.
3.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy podudzia z indyka. Przesuwamy podudzia na bok garnka, a następnie dodajemy cebule, cukinię i czosnek. Wszystko razem smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy puszkę pomidorów, kapary i oliwki. Na powstałym sosie umieszczamy indyka.
4.Mięso dusimy pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając
Włochy
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni. Ma wielu zwolenników na całym świecie. charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku.
W kuchni włoskiej również znalazł swoje miejsce również indyk. Tradycją jest, że podaje się go na bożonarodzeniowy obiad, najczęściej w postaci pieczonej z warzywami i ziemniakami. Co region to inny sposób podania indyka.
Pieczone mięso z indyka z pomidorami i ziołami
Składniki dla 2 osób:
– 400g fileta z indyka
– 4 pomidory
– 10 ząbków czosnku
– świeże zioła: liście szałwii, 2 łodyżki estragonu, łyżeczka oregano, 10 listków bazylii
– 2 łyżki oliwy
– krem balsamiczny
– sól, pieprz
– 1 łyżka drobno starego parmezanu
Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2.Filet z indyka kroimy na plastry i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w cząstki.
3.Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą. Następnie dodajemy pomidory, ząbki czosnku (nie muszą być obrane), zioła. Całość skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem i pieczemy 20 minut.
4.Przerywamy pieczenie, skrapiamy całość kremem balsamicznym i układamy plastry indyka. Dodajemy oliwę i całość pieczemy ok. 30 minut aż mięso będzie gotowe.5.Po upieczeniu, posypujemy całość świeżą bazylia. Na talerz nakładamy porcję pieczonych pomidorów z ziołami filetem z indyka, wierzch posypujemy parmezanem.
Orient
Kuchnia orientalna jest coraz bardziej popularna w naszym kraju. Najczęściej wybieramy dania z kuchni tajskiej. Ich smak i bogactwo naturalnych przypraw, jak imbir, chilli, trawa cytrynowa sprawiają, że ta kuchnia coraz bardziej przypada Polakom do gustu.
Popularność kuchni tajskiej wynika z używania własnych oryginalnych składników. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe. Jest to kuchnia bardzo pikantna i aromatyczna. Choć w kuchni tajskiej znaczące miejsce zajmują owoce morza, to również w niej znajduje się miejsce na indyka.
Indyk przede wszystkim wykorzystywany jest do dań głównych i podawany z charakterystycznymi dla tej kuchni dodatkami. Dodatkiem do dania z indykiem często jest ryż lub makaron.
Przepis na indyka po tajsku
Składniki na 4 porcje:
– 700 g piersi z indyka
– 3 łyżki sosu sojowego
– szczypta pieprzu
– 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
– 1 łyżka słodkiej papryki
– szczypta kuminu
– 150 ml pikantnego tajskiego sosu sezamowego
– 1 łyżeczka kolendry
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 papryczki chili
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 400 ml mleczka kokosowego
– szczypta soli
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
1. Indyka kroimy w kostkę. Tworzymy marynatę z sosu sojowego, pieprzu, trawy cytrynowej, słodkiej papryki, kuminu, sosu tajskiego oraz 1/2 łyżeczki kolendry. Indyka wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w słupki, a papryczkę chili w krążki. Jeśli chcecie, aby danie było łagodniejsze w smaku wydłubcie pestki z papryczek chili przed krojeniem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego indyka. Smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cebulę i podsmażamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pastą curry, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz resztą kolendry. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę czekając, aż sos się zredukuje i zagęści.
Danie podajemy z ryżem.
Jak widać indyk znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Wynika to z faktu, że jest mniej kaloryczny niż kurczak, ale o dużych walorach smakowych, docenianych przez szefów kuchni z całego świata.
I feel this is onne of thee most important information for me. Jessa Pattie Garett