Domowa ciastolina, wbrew pozorom, jest bardzo prosta do zrobienia. Nie wymaga od nas wielkiego nakładu czasu i środków. Wspólne przygotowywanie ciastoliny, to wspaniała, rodzinna zabawa

Ciastolinę uwielbiają zarówno maluchy, jak i dorośli. Zabawa nią jest dobrym sposobem na kreatywne i rodzinne spędzanie czasu, a największą frajdę sprawia przygotowanie plastycznej masy wspólnie z dzieckiem. Domowa ciastolina pozwala ćwiczyć umiejętności manualne, a poza tym pozwala popuścić wodze fantazji. Jej własnoręczna produkcja daje satysfakcję i integruje. Do jej przygotowania można użyć gotowych barwników spożywczych, ale większą radość sprawi samodzielne uzyskanie różnych kolorów z przypraw i produktów znalezionych w kuchni.
Domowa ciastolina
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka soli
- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju (lub oliwki dla dzieci)
- 1 łyżka Kwasku Cytrynowego
- odrobina aromatu do ciast lub gliceryny (dla przyjemnego aromatu)
Sposób przygotowania:

W średniej wielkości garnku mieszamy wszystkie składniki. Następnie masę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje i nie będzie kleić się do palców (uwaga, gorące!) przekładamy ją na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy.

Ciastolinę dzielimy na kilka części, do każdej z nich dodajemy inny naturalny barwnik lub przyprawę i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego koloru.

Aby barwniki się utrwaliły i nie brudziły, warto każdy kolor ciastoliny poddać krótkiej obróbce termicznej (podgrzewać ok. 15 sek. w mikrofalówce, krótko wyrobić i znów podgrzewać ok. 15 sek. w mikrofalówce).
Gotową ciastolinę należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, by nie wysychała.

Domowa ciastolina – naturalne barwniki
Odrobina Kurkumy mielonej Appetita lub przyprawy Curry Appetita dodana do ciastoliny zmieni jej kolor na żółty. Zielony kolor można uzyskać poprzez dodanie do domowej ciastoliny wcześniej usmażonego na maśle i zblendowanego szpinaku.
Prawdziwym hitem są jednak buraki – one zabarwią niemalże wszystko. Dodanie soku z wyciśniętych z buraków z odrobiną octu zabarwi ciastolinę na czerwono.
Domowa ciastolina z papryką słodką nabierze rumieńców i zmieni swoją barwę na odrobinę bardziej czerwoną.
Oprócz żółtego, zielonego i czerwonego koloru w domowych warunkach można uzyskać również inne.
Czarny – przy pomocy kakao lub esencji z bardzo mocnej herbaty, niebieski – poprzez podgotowanie jagód lub jeżyn z cukrem, złoty – z łusek ugotowanej cebuli.
Otrzymane w ten sposób barwy łączą się z innymi, tworząc nowe, na przykład niebieski z żółtym da kolor zielony, a z czerwonym – fioletowy.
Ograniczeniem jest tu jedynie wyobraźnia!
Warto dać dziecku poobserwować, co się dzieje z produktami pod wpływem naturalnych barwników oraz zachęcać je do własnych eksperymentów.