Lubicie eksperymentować w kuchni? A może lubicie zaskakiwać swoich najbliższych? Ja jedno i drugie 🙂 Lubię odkrywać nowe smaki i nowe przepisy, zwłaszcza jeśli chodzi o coś słodkiego! Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczne ciasteczka orzechowe podbijające podniebienia swym wspaniałym smakiem

W soboty mam więcej czasu, dlatego lubię poszaleć w kuchni. Lubię poszukiwać nowych przepisów, na domowe słodkości. Co prawda nie zabraniam Jankowi jedzenia kupnych słodkości, ale mimo wszystko lubię kiedy sięga po te przygotowane przeze mnie. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na ciasteczka orzechowe.
Ciasteczka orzechowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Ciasteczka orzechowe – składniki:
- 10 łyżek mąki arachidowej Ol’Vita (możecie użyć zwykłej mąki)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- Garść dowolnych orzechów
- szczypta soli
Ciasteczka orzechowe – przygotowanie
- Orzechy siekamy nożem
- Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
- Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
- Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
- Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
- Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
- Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.