Dzień Babci i Dziadka tuż, tuż. Jak co roku zapraszamy dziadków na obiado-kolację, którą przygotowujemy dla nich w domu. W tym roku w przygotowaniach będzie asystował Janek. Poniżej przepisy na dania, które przygotujemy na przyjęcie dla Babć i Dziadków
Dziadkowie przyzwyczajeni są do suto zastawionych stołów, które są przeciwieństwem do dzisiejszej mody na kolacje degustacyjne czy minoporcje. Warto więc przygotować dla nich bardziej tradycyjne dania, ale np. urozmaicić sposób podania czy prezentacji potraw. Proponuję więc przygotować obiad, na który będzie składać się pierwsze i drugie danie oraz przekąski.
Krem z pieczonymi pomidorami

Nowoczesna wersja znanej zupy pomidorowej. Mimo braku makaronu zupa jest na tyle gęsta, że nasyca równie mocno jak ta tradycyjna. Z kolei pieczone pomidorki koktajlowe nie tylko wzbogacają jej smak, ale są również piękną dekoracją dania.
Składniki:
- Pomidory krojone bez skórek w puszce
- Litr bulionu
- Gałązki pomidorków koktajlowych
- Oliwa
- Gałązka tymianku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulion gotujemy razem z pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na jednolitą masę. Pomidory wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie pękać). Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą i zdobimy tymiankiem oraz upieczonymi pomidorkami.
Zdrowy hamburge

Jest to najpopularniejsze i najłatwiejsze w przygotowaniu danie. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie właściwej bułki, ulubionych warzyw i kawałka dobrej, chudej wołowiny. Taki posiłek okaże się nie tylko smaczny, ale i bardzo dietetyczny!
Składniki:
- Bułka pełnoziarnista lub bułka z sezamem
- 200 g chudej, mielonej wołowiny
- Plasterek ulubionego sera, np. cheddar
- Pomidor
- Papryka
- Czerwona cebula
- Natka pietruszlo
- Liść sałaty karbowanej
- Korniszon koktajlowy
- Konfitura z czerwonej cebuli domowej roboty
- Sól i pieprz do smaku
- Ulubione przyprawy, zioła do mięsa
Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół i podgrzej przez chwilę w piecyku. Mięso dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zagnieć i uformuj hamburgera, a następnie usmaż go na patelni bez tłuszczu. Warzywa umyj i pokrój. Na bułce połóż sałatę i zrób kleks z sosu, następnie połóż mięso, ser i resztę warzyw. Przykryj wszystko drugą połową bułki.
Przekąski
Finezyjna kanapka

Składniki:
- 1 opakowanie Salami chips (np. marki Sokołów)
- 3 sucharki
- 1 nieduże awokado (1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, mielone płatki chili, sól himalajska)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/3 papryki czerwonej
- 5 podgrzybków marynowanych
- 1 garść listków pietruszki ozdobnej
- kilka kropli oleju lnianego
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.
Vege wrapy

Składniki:
- 1 op. tortilli
- Serek śmietankowy typu Almette
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 1 cebula
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w cienkie plastry. Tortillę posmarować hummusem. Na placek położyć warzywa. Całość zwinąć.
Kanapeczki wersja 1

Składniki:
- bagietka
- cebula
- oliwa z papryką chili
- ser pleśniowy Blue
Przygotowanie:
Cebulkę podsmażamy na oliwie z chili. Możemy ją doprawić solą i pieprzem do smaku. Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Układamy na nich cebulkę i ser pokrojony w plastry.
Kanapeczki wersja 2
Składniki:
- bagietka
- ser chrzanowy typu Almette
- łosoś wędzony w plastrach
- koperek/natka pietruszki
Bagietkę kroimy na małe kanapeczki, smarujemy serkiem. Układamy na kanapeczkach plasterki łososia i posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.