Okres jesiennych zachorowań w pełni. Wokół każdy kaszle i pociąga nosem. W aptekach ustawiają się kolejki po leki na przeziębienie, a o dostaniu się do lekarza pierwszego kontaktu, jeśli nie masz pilnego przypadku możesz zapomnieć. Jednak apteczne specyfiki działają tylko na chwilę, zwalczają objawy, ale nie wzmacniają naszej odporności. Dlatego warto sięgnąć po mądrość naszych babć i przygotować domowy syrop na odporność

Moja babcia zawsze mawiała, że najwięcej dobrego dla naszego zdrowia znajdziemy w kuchni. Dopóki poważnie nie zachorowała, leczyła się domowymi sposobami. W okresie jesienno-zimowym zawsze był u niej syrop z cebuli czy czosnku. Latem przygotowywała sok z czarnego bzu, lipy, malin czy syrop z brzozy. A kiedy tylko zaczęły się pierwsze objawy przychodziła ze słoiczkiem naturalnego wzmocnienia i kurowała wszystkie swoje wnuki. Do dziś pamiętam smak jej soku z malin czy syropu z brzozy 🙂
Babcia, na okres jesienno-zimowy, przyrządzała jeszcze jedną niezwykłą miksturę – domowy syrop na odporność. Z bratem piliśmy go przez całą jesień i zimę i choroby się nas nie trzymały. Wystarczyło dwie łyżeczki dziennie i wszelkie trany, apteczne witaminki mogły się schować. Przyrządzenie domowego syropu na odporność jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Postanowiłam, że wzmocnię Jankowi odporność właśnie tym syropem. Odgrzebałam przepis babci i zrobiłam swoją odpornościową miksturę. Chcecie poznać przepis?
Domowy syrop na odporność
Składniki:
- 4 cytryny
- miód (najlepiej świeży)
- 4 cm korzenia imbiru
Jak zrobić domowy syrop na odporność?
To proste. Cytryny myjemy sparzamy i porządnie szorujemy ich skórkę, następnie kroimy na 1 cm plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wyparzamy słoik (ja zrobiłam w litrowym słoiku) i na jego dno wlewamy 2 łyżki miodu. Na miodzie układamy plasterki cytryn i posypujemy startym imbirem. Następnie zalewamy 2 łyżkami miodu, układamy cytryny, posypujemy imbirem i tak dalej – wszystko układamy warstwowo. Dolewamy miodu, zakręcamy słoik i na 24 godziny syrop chowamy do lodówki. Po tym czasie syrop na odporność jest gotowy. Spożywamy do 2 łyżek stołowych dziennie w celu poprawienia odporności. Dzieci 2 małe łyżeczki. W okresie choroby zwiększamy ilość do 4 łyżek.
Proste, prawda? Ale w tym prostym przepisie tkwi prawdziwa bomba witaminy C i właściwości przeciwzapalnych.