Janek zrobił się strasznie wybredny. Na palcach jednej ręki mogę policzyć co lubi jeść i wiem, że nie ma z tym problemu. Jedną z takich rzeczy są placuszki – u nas wciąż królują najróżniejsze ich wariacje. Poniżej podaję przepis na placuszki, które znikają z talerza szybciej niż zdążę nasmażyć

Placuszki twarogowe z konfiturą
Składniki:
- Twarożek (pyszne wychodzą z sera potrójnie mielonego lub masłowego, ale generalnie możesz dodać każdy rodzaj twarożku) – 150g
- 1 jajko
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki cynamon
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.
Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.
Smacznego!
Podobało się? Podziel się