Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Unikam, jak tylko mogę sklepowych słodyczy. Jednak nie ukrywam, że Janek od czasu do czasu zje czekoladę czy lizaka. Kiedy tylko mam czas staram się przygotowywać domowe słodycze. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i chipsami czekoladowymi

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 3

Do przygotowania pysznych ciastek z masłem orzechowym i chipsami czekoladowymi potrzebujesz:

Składniki:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 160 g masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g płatków czekoladowych

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż do blendera kielichowego (np. Beko) wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków czekoladowych i blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do gotowej masy dosyp płatki czekoladowe i delikatnie zamieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta i lepka. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy małe kulki. Wyłóż blachę kawałkiem papieru do pieczenia i układajcie na niej gotowe kulki. Piecz przez około 15-20 minut. Smacznego!

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także