Unikam, jak tylko mogę sklepowych słodyczy. Jednak nie ukrywam, że Janek od czasu do czasu zje czekoladę czy lizaka. Kiedy tylko mam czas staram się przygotowywać domowe słodycze. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym i chipsami czekoladowymi

Do przygotowania pysznych ciastek z masłem orzechowym i chipsami czekoladowymi potrzebujesz:
Składniki:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 160 g masła orzechowego
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g płatków czekoladowych
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż do blendera kielichowego (np. Beko) wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków czekoladowych i blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do gotowej masy dosyp płatki czekoladowe i delikatnie zamieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta i lepka. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy małe kulki. Wyłóż blachę kawałkiem papieru do pieczenia i układajcie na niej gotowe kulki. Piecz przez około 15-20 minut. Smacznego!