Wzmocnij odporność naturalnie!

Sezon na przeziębienia w pełni. Na szczęście (odpukać w co się tylko da) nas katary, kaszle, bóle mięśni się nie imają. A to dlatego, że dbamy o naszą odporność już od sierpnia i codziennie wzmacniamy ją naturalnie wyciskanymi sokami i koktajlami!

Wzmocnij odporność naturalnie! 3

Staram się unikać aptecznych specyfików, jak tylko mogę. Oczywiście Jaś bierze swoje leki przeciwastmatyczne, a na wzmocnienie odporności pije olej z czarnuszki. Jednak w okresie jesienno-zimowym dbamy o naszą odporność sięgając po moc owoców i warzyw, przygotowując z nich zdrowe soki i koktajle.

Odkąd mamy wyciskarkę do owoców, nie ma u nas dnia bez świeżo wyciśniętego soku. Jaś uwielbia pomagać w przygotowywaniu zdrowych napojów. Są one nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zawierają witaminy w ich najczystszej, naturalnej postaci. Jest to też sprytny sposób, by przemycić cenne witaminy w formie świeżego soku małym niejadkom nielubiącym warzyw i owoców. Najlepiej zadziałają i zasmakują z pewnością soki przyrządzone w domu z samodzielnie wybranych składników.

Poznajcie przepisy na zdrowe soki i koktajle poprawiające odporność. 

Czerwony koktajl marchewkowy

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 1/2 buraka 
  • 2 cm korzenia imbiru 
  • 2 łodygi selera naciowego

Wszystkie składniki umieść w wyciskarce i przygotować koktajl. Zawarte w koktajlu ogromne źródło witaminy C oraz betakarotenu dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dodatkowo walcząc z zarazkami i działając antybakteryjnie wewnątrz organizmu. To prawdziwa bomba witaminowa dla ciała i układu odpornościowego.

Wzmocnij odporność naturalnie! 4

Gruszkowe uderzenie

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 gruszka 
  • garść natki pietruszki 
  • 1/2 kiwi 
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki, dokładnie ze sobą zblenduj, a w razie potrzeby rozcieńcz wodą.

Koktajl ten bogaty jest w witaminę E, żelazo oraz kwas foliowy, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wirusów i bakterii, a dodatkowo witamina C wspomaga układ odpornościowy w okresie przeziębień.

Słodki szpinak

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 2 plastry ananasa 
  • garść szpinaku 
  • garść orzechów (dowolne) 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • garść natki pietruszki 
  • ½ łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki umyć, obrać i wrzucić do blendera szybkoobrotowego. Dokładnie zblenduj na gładki płyn.

Odporność budowana jest dzięki antyoksydantom, a ten koktajl to prawdziwe bogactwo antyoksydantów, witaminy C oraz żelaza. Wszystkie te mikroelementy dbają o prawidłową pracę układu odpornościowego, dodatkowo skracając czas ewentualnych przeziębień.

Zielona moc

Składniki:

  • 1 jabłko
  • garść jarmużu 
  • 1 obrana cytryna 
  • pół garści natki pietruszki 
  • 1 cm korzenia imbiru 
  • ½ łyżeczki miodu 
  • kropelka oleju lnianego

Wszystkie składniki wrzuć do wyciskarki i przygotuj z nich sok. Do gotowego soku dodaj pół łyżeczki miodu i łyżeczkę oleju. Zamieszaj i gotowe.

Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, rozgrzewa organizm, a miód poprawia jego odporność i pomaga w przeziębieniach. Ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Dodatkowo pietruszka, cytryna, jarmuż i jabłka zawierają mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność i pomaga rozprawić się z zarazkami.

Cytrusowe szaleństwo
Składniki:

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 marchewki 
  • 1 pomarańcza 
  • 1 plaster ananasa
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta chilli

Pomarańczę, marchewki, ananasa oraz imbir obierz i całość wyciśnij w wyciskarce. Następnie dodaj cynamon oraz rozgrzewające chilli. Wymieszaj i przelej do szklanki.

Miód doskonale wzmacnia odporność, a zawarta w cytrusach witamina C ma działanie odkażające. Cytrusy poprawiają odporność organizmu i świetnie podkręcają metabolizm, a dodatkowo są naturalnym lekiem na gorączkę i silne bóle głowy. Cynamon działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Podobało się? Podziel się

35 odpowiedzi na “Wzmocnij odporność naturalnie!”

  1. Ja najczęściej robię koltajl z truskawek i bananów, niestety prawda jest taka, że często rano brakuje mi czasu, albo jest za wcześnie na włączanie blendera.
    Natomiast moim ulubieńcem z dzieciństwa jest syrop z cebuli – pyszny i zawsze się sprawdzał zimą i jesienią 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także