Macie ochotę na coś słodkiego i nietypowego? Wypróbujcie przepis na chrupiące ciasteczka z płatków kukurydzianych! Idealnie nadają się jako przekąska do pracy, szkoły czy na podwieczorek:)

Chrupiące ciasteczka z płatkami
POTRZEBUJESZ:
- 4 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno
- 100 g masła lub margaryny
- 4-5 łyżek miodu
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 100 gramów dodatków; mogą to być pestki słonecznika lub dyni, żurawina, suszone owoce
DO DZIEŁA!
Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia – pamiętaj, by od czasu do czasu przemieszać, żeby masa nie zastygła. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, układaj na niej masę uformowaną w ciasteczka. Zapiekaj około 10-15 minut w piekarniku z temperaturą 180 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie wyjmij ciasteczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Rada: ciasteczka możesz także uformować i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia lub schłodzić w lodówce. Jednak zapiekane w piekarniku stają się maksymalnie chrupiące.
Mniam, wyglądają apetycznie! <3
Jak cudnie one wyglądają! Porywam jedno 😉
Z chęcią bym spróbowała, wyglądają smacznie 🙂
Bardzo smaczna przekąska! Dla każdego! Chętnie bym sprôbowała… 😉
Zrobiłam, mega pyszne, chrupiące i pożywne. Wszystkim nam smakowały. Na początku trochę się wystraszyłam, bo póki były gorące to rozwalały się w ręku. Ale trzeba naprawdę poczekać, aż wystygną do końca i wtedy trzymają się"kupki", są chrupiące, dobre, mniam No i dobry sposób, żeby dzieciom trochę "przemycić" bakalii, żeby zjadły. Chcę znów zrobić, bo już domownicy się dopytują kiedy powtórzę �� Tym razem zamiast masła dam olej kokosowy, zobaczę jak wyjdzie…Dzięki za świetny przepis
Niestety w piekarniku wszystko się rozpłynęło w piekarniku 🙁 Co mogło pójść nie tak?
Niestety, ciasteczka są za tluste, płatki nie wchłonęły masła i ociekają tłuszczem, do tego pierwsza partia ciastek mi się przypaliła, gdyż trzymałam je 15 minut. Nie polecam!
Wątpiłam w ten przepis, ale dla testu postanowiłam zrobić. Wyszły świetne – słodkie, chrupiące, pyszne;) Wyszło mi chyba z 28 ciasteczek. Radzę, by wstawiać do rozgrzanego piekarnika na 15 minut lub zimnego na 17 minut – jeśli potrzymacie krócej, to ciasteczka od dołu mogą być klejące. Polecam!;)
Mam pytanie czym formować ciasteczka?😊
Czym formować ciasteczka?😊
Czym formować ciasteczka?😊 I czy można dodać mniej łyżek miodu?