U nas istne placuszkowe szaleństwo. Placuszki z banana, jabłek, kaszy manny – to stałe elementy menu. Ostatnio trafiłam na przepis na placuszki z dyni z twarożkiem. Ponieważ dostała wielką dynię od teściowej, postanowiłam spróbować. I powiem szczerze, dawno takiej pyszoty nie jadłam!

Sprawdzony przepis na jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe
Składniki:
- 400 g dyni, drobno startej
- 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 2 jajka
- kilka łyżek mąk
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony i jajkami a następnie dodawać stopniowo mąkę. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.
Podobało się? Podziel się
Placuszki prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Nie próbowałam jeszcze placuszków w takiej wersji, ale na pewno przy okazji wypróbuję ten przepis 🙂
Mniam sprobuje 🙂
Mniam! Koniecznie muszę wypróbować przepis, bo wygląda super. 🙂
Wyglada smakowicie, niestety mąż nie lubi dyni.