Uff jak gorąco! Takie upały to nie jest zdecydowanie pogoda dla białego człowieka! Każdy chłodzi się jak może, a my zapraszamy na przepis na przepyszny, orzeźwiające lody arbuzowe

Lato to okres, w którym pod ręką mamy owoce i warzywa. Uwielbiam sięgać po sezonowe produkty, jednym z nich jest arbuz 🙂 To jeden z moich ulubionych owoców, a lody sorbetowe z niego, są nie tylko przepyszne, ale również bardzo orzeźwiające – idealne na letnie upały!
Lody arbuzowe – składniki
- 1 i ½ kg arbuza
- sok z jednej cytryny lub limonki
- 3 łyżki wody1 łyżka cukru
Lody arbuzowe – wykonanie:
Arbuza pokroiłam na kawałki. Wydrążyłam najsłodszy, czerwony miąższ, usunęłam pestki. Zmiksowałam arbuz z sokiem z cytryny i cukrem.Przelałam miąższ do plastikowych pojemników i zamrażałam przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, można co 30 min wyciągałam go z zamrażarki i mieszałam.Przepyszny nie za sodki orzeźwiający deser.