Gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą – idealne dla niejadków

Janka bardzo trudno namówić do spróbowania czegoś nowego. Kiedy odkryłam ten przepis miałam nadzieję, że uda mi się go namówić na zjedzenie pulpecików. I nie myliłam się!

Gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą - idealne dla niejadków 3

Przedstawiam Wam przepis na pulpeciki, które możecie przygotować jako pojedyncze porcje w formie większych pulpetów lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka kuleczek na tzw. jeden kęs. Świetnie pasują do ziemniaków w towarzystwie warzyw a nawet do makaronu. W przepisie nie ma soli, jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest potrzebne, mięsko trzyma się idealnie i ładnie daje się formować w porcje. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką warzywną, w której składzie znajduje się tylko pełnoziarnisty ryż, kukurydza oraz dynia. Kaszka jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięsko. Mięso połączone z warzywami, odrobinką czosnku i majerankiem, ładnie pachnie już podczas gotowania, po przyrządzeniu jest aromatyczne, miękkie i smakuje dzieciom.

Pulpeciki z warzywami – składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (ja używam mięsa z indyka)
  • 1/3 małej marchewki 
  • 1/3 małej pietruszki 
  • Natka pietruszki 
  • Pół ząbka czosnku 
  • Majeranek 
  • 2 – 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle

Przygotowanie:

Posiekać natkę, warzywa pokroić w maluteńką kosteczkę i wraz z mięskiem włożyć do miseczki, czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do miseczki. Całość dopełnić 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprószyć majerankiem i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zagotować wodę w garnuszku i formować z mięsa kuleczki wkładając do gotującej się wody. Pulpety gotować ok 15 – 20 minut.

Porada: Z takiej ilości składników wychodzi ok 7 – 8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle ile zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii delikatnie je od siebie separując, aby się nie skleiły.

Podobało się? Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Sprawdź także